Антић: Ми нећемо грађански рат, не зато што бисмо га изгубили

0

УЧЕСНИЦИ протеста „Један од пет милиона“ у Београду поручили су вечерас председнику државе Александру Вучићу да ће га отерати мирно и да 13. априла долазе из свих градова у Београд.

„Наша победа је извесна, јер наша победа је праведна“, рекао је историчар Чедомир Антић са камиона на платоу Филозофског факултета.

Он је нагласио да грађани који протестују не желе грађански рат како би отишао „један чудак“.

„Ми нећемо грађански рат, не зато што бисмо изгубили, победили бисмо, већ зато што не желимо да пролијемо крв најмилијих“, рекао је он.

Према његовим речима, многи се питају због чега протести у више од 100 градова у земљи „као да нико не примећује да нешто не ваља“.

„Боримо се за демократију, за слободу, да не поробљавају децу, не пребијају политичке противнике, устали смо зато што што нам не треба скупштина у којој се гласа на звонце“, рекао је Антић.

Поглавару Српске православне цркве патријарху Иринеју је поручио да му „не ваљају изјаве“ које даје о протестима и подсетио да је у време патријарха Павла СПЦ тражила од тадашњег председника Слободана Милошевића да се склони.

Поручио је Вучићу да не покушава да освоји СПЦ, која је „издржала и Турке, па ће и њега“.

Председавајућем председништва БиХ Милораду Додику је поручио да „брине своју бригу“ и да ће му сигурно бити боља демократска Србија.

Један од организатора протеста Миодраг Симовић казао је да су грађани у последња четири месеца показали да се „Србија умирити не може“.

Симовић је казао да су грађани претходних дана били сведоци репресивног система и подсетио на речи премијера Зорана Ђинђића:“Њихово је да прете, хапсе, да туку, наше је само да издржимо, можемо барем колико и они и још један дан дуже да прославимо победу“.

Окупљени носе заставе Србије и транспаренте међу којима су и „Филозофски историја“, „Пошта поштарима, странке политичарима“, „Не требају нам ПУПС-овци, требају нам стручњаци“.

Међу окупљеним грађанима су и лидер покрета Двери Бошко Обрадовић и лидер Народне странке Вук Јеремић.

Редари протеста „Један од пет милиона“ у Београду оградили су вечерас траком на којој пише „Почело је“ улаз у зграду Радио телевизије Србије у Таковској улици и степениште које води ка Абердаревој улици.

На асфалту је исписан датум 13. април, за када је заказан скуп у Београду и порука „Готов је“.

(Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*