Антић: Србија мора бити истрајна у доказивању геноцида НДХ

0

Одлука групе грађана из САД да туже Хрватску због злочина НДХ, важан је корак ка суочавању хрватског, али и америчког друштва са историјским чињеницама, али и са чињеницом да је запад негирајући тешким наслеђем Хрватске, деведесетих година постао саучесник у злочину рата, рекао је Тањугу историчар Чедомир Антић.

Kако је пренео загребачки „Вечерњи лист“, тужба Хрватској за накнаду штете коју су Срби, Роми и Јевреји претрпели током Другог свтеског рата у усташком режиму НДХ, стигла је путем америчке амбасаде. Реч о поступку који је неколико особа у мају прошле године покренуло пред Окружним судом у Чикагу тражећи за жртве, њихове наследнике и родбину одштету у висини од 3,5 милијарди долара.

Накнада се не односи само на материјалну штете за одузету имовину, него и на нематеријалну штету коју су претрпеле жртве усташких логора.

Тужиоци тврде да је за ту штету одговорна Хрватска као правна наследница НДХ, што одбија Министарство спољних послова Хрватске. Kако је пренео „Вечерњи лист“ Министарство сматра да “ Хрватска не може да одговара, јер она није наследница НДХ, већ почива на темељима Земаљског антифашистичког већа Хрватске – ЗАВНОХ.“

Чедомир Антић такође сматра да ова тужба има малих шанси, али истиче да Србија мора да буде истрајна у борби за доказивање геноцида у Хрватској.

– На сличан начин ранијих година бил ису тужени Република Српска и Србија. Ипак у условима експлозије хрватског, бошњачког и албанског шовинизма и експанзионизма одговор је неопходан и неминован. Потребно је да после година кампање суседних шовинизама Србија одговори трајном посвећеношћу освтљавања злочина над српским народом – казао је Антић.

Наш пут је пут јерменског народа у борби за признање геноцида који је над њим учинило Османско царство и Турска. Морамо бити истрајни у борби до пуног међународног признања.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*