„Антицивилизацијско потцјењивање српских жртава“

0

Породице несталих Срба у ратовима деведесетих година прошлог вијека поручиле су поводом Међународног дана несталих да данас, 22 године након ратова у Хрватској и БиХ и 17 година након рата на Косову и Метохији, нема правде за српске жртве, нити сатисфакције за њихове породице.

Предсједник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач рекао је на конференцији за новинаре да се према подацима Међународног комитета Црвеног крста на простору бивше Југославије тражи још 10.416 несталих особа, од којих је 4.075 Срба.

Пјевач је истакао да су српске жртве изложене антицивилизацијском потцјењивању са циљем колективизације кривње Срба за рат у Хрватској и на Косову и Метохији.

„Србима и Србији наметнута је искључива и колективна кривица за рат, што се рефлектује на положај жртава и однос јавности према српским жртвама. То је велика неправда за наше невино страдале и то мора да се мијења“, истакао је Пјевач.

Он је изразио наду да ће представници Координације добити прилику да их прими предсједник Србије Александар вучић, те се заложио за доношење приједлога закона о основним правима бораца, војних инвалида и породица палих бораца, као и за формирање јединствене државне евиденције српских жртава са мапама страдања.

Предсједник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић нагласио је да постоји све више проблема и застоја када је ријеч о сарадњи на рјешавању судбине несталих на територији Хрватске и Косова и Метохије, при чему Србија, за разлику од других, поштено излази у сусрет свим захтјевима.

Одаловић је рекао да је на простору Хрватске, БиХ и Косова и Метохије више од 4.000 несталих Срба, а да је у протеклих годину дана ексхумирано само 126 тијела.

Он је оцијенио да неће бити помака у рјешавању судбине несталих ако не буде спремности да се политика искључи из процеса, уколико се не процесуирају одговорни за злочине и уколико не буде нових информација.

Конференција Координације српских удружења породица несталих почела је минутом ћутања и интонирањем химне Србије, а на крају је приређен пригодан културни програм, након којег су се породице несталих упутиле у шетњу до споменика страдалима у ратовима деведесетих, у Ташмајданском парку, гдје су положили цвијеће.

РТРС, Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*