„Anticivilizacijsko potcjenjivanje srpskih žrtava“

0

Porodice nestalih Srba u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka poručile su povodom Međunarodnog dana nestalih da danas, 22 godine nakon ratova u Hrvatskoj i BiH i 17 godina nakon rata na Kosovu i Metohiji, nema pravde za srpske žrtve, niti satisfakcije za njihove porodice.

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač rekao je na konferenciji za novinare da se prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta na prostoru bivše Jugoslavije traži još 10.416 nestalih osoba, od kojih je 4.075 Srba.

Pjevač je istakao da su srpske žrtve izložene anticivilizacijskom potcjenjivanju sa ciljem kolektivizacije krivnje Srba za rat u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji.

„Srbima i Srbiji nametnuta je isključiva i kolektivna krivica za rat, što se reflektuje na položaj žrtava i odnos javnosti prema srpskim žrtvama. To je velika nepravda za naše nevino stradale i to mora da se mijenja“, istakao je Pjevač.

On je izrazio nadu da će predstavnici Koordinacije dobiti priliku da ih primi predsjednik Srbije Aleksandar vučić, te se založio za donošenje prijedloga zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca, kao i za formiranje jedinstvene državne evidencije srpskih žrtava sa mapama stradanja.

Predsjednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović naglasio je da postoji sve više problema i zastoja kada je riječ o saradnji na rješavanju sudbine nestalih na teritoriji Hrvatske i Kosova i Metohije, pri čemu Srbija, za razliku od drugih, pošteno izlazi u susret svim zahtjevima.

Odalović je rekao da je na prostoru Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije više od 4.000 nestalih Srba, a da je u proteklih godinu dana ekshumirano samo 126 tijela.

On je ocijenio da neće biti pomaka u rješavanju sudbine nestalih ako ne bude spremnosti da se politika isključi iz procesa, ukoliko se ne procesuiraju odgovorni za zločine i ukoliko ne bude novih informacija.

Konferencija Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih počela je minutom ćutanja i intoniranjem himne Srbije, a na kraju je priređen prigodan kulturni program, nakon kojeg su se porodice nestalih uputile u šetnju do spomenika stradalima u ratovima devedesetih, u Tašmajdanskom parku, gdje su položili cvijeće.

RTRS, Srna

POSTAVI ODGOVOR

*