Антикорупциона агенција бира директора: Главни фаворит, „напредњачки“ кадар, имала просек 6, 51!

Агенција за борбу против корупције поново бира директора, а међу кандидатима су и некадашњи политичари и њихови блиски сарадници.

0

Како сазнаје „Блиц“, на адресу Агенције стигла је 21 пријава, а на списку је и шест кандидата који су одбијени на претходном конкурсу. Међу њима је и Љиљана Благојевић, београдски правобранилац и бивша саветница министра правде, којој је на пропалом конкурсу фалио само један глас да би била изабрана.

Наш извор наводи да се један члан Одбора, тела које бира директора, није сложио са њеним избором због „слабих референци“. Наиме, Благојевићева, која важи за кадар Николе Селаковића, завршила је, како је „Блицу“ речено у Агенцији, Правни факултет са оценом 6,51. Упркос томе, важи за фаворита и на овом конкурсу.

– У Одбору постоје велике поделе око избора директора. Један члан званично је затражио од осталих да се изјасне да ли је било политичких притисака приликом гласања, што закон изричито забрањује, али је његов захтев одбијен – каже саговорник „Блица“.

На конкурс се поново пријавила и Биљана Павловић, некадашња државна секретарка у Министарству правде, коју је Виши суд прогласио кривом за мобинг.

На место директора би и Жељко Ивањи, некада високи функционер УРС-а, а затим и СНП Ненада Поповића. Дуго година је био посланик, а био је ангажован и у Влади. Како тврди, више није члан ниједне странке.

– Бавио сам се борбом против корупције и у својој странци. Звали су ме Елиот Нес. У Савету Европе био сам члан Комитета који се бавио корупцијом. Осим што сам обављао политичке функције, био сам члан УО Поштанске штедионице и један од директора ПТТ-а – наводи Ивањи за наш лист.

Фотељи директора нада се и Драгутин Радосављевић, бивши директор Пореске управе, кога је сменио тадашњи министар Млађан Динкић, прогласивши га незналицом. И заиста, пратиле су га контроверзе да је нестручан, јер није могао да положи државни испит за нотара. Ипак, Уставни суд његову смену прогласио је незаконитом. Радосављевић је 13 година био члан ДС.

За директора је конкурисао и Радан Илић, заменик директора КБЦ Ниш, који је био члан Г17 плус. За челну позицију у овом телу бори се и Славко Давитковић, широј јавности познат по огласу за стан на Врачару, који је био спреман да уступи на коришћење у замену за посао. Конкурисали су још Жива Новаковић, судија Прекршајног апелационог суда, адвокати Гордана Божиловић Петровић и Снежана Нешић, професор Драгана Раденковић Јоцић, секретар Високог савета судства Мајда Кршикапа, Љиљана Матић, професорка на Дипломатској академији, Новица Петровић из Ваљева, Мерил Грегоријан, Игор Вучковић, Милица Станковић и Катарина Милетић. Пријаву су опет послали Дејан Дамјановић, функционер у Агенцији, као и Милица Божанић, помоћница директора Агенције.

Наташа ЛАТКОВИЋ, БЛИЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*