AP: Papa Francisko laže i prikriva pedofile!

0

Papa Franja je 2015. dobio pismo u kojem se navodi detaljan opis seksualnog zlostavljanja koje su zataškale crkvene vlasti Čilea, objavio AP.

AP podseća da je to u suprotnosti sa papinim insistiranjem da nije dobio priznanja žrtava zlostavljanja.

Američka agencija navodi da je dobila pismo od Huana Karlosa Kruza iz Čilea koji je bio žrtva zlostavljanja a da su članovi papine komisija za ispitivanje seksualnih zloupotreba odleteli u Rim 2015. specijalno da bi dostavili to pismo visokom papinom savetniku.

Taj savetnik ih je potom uverio da je pismo dostavio poglavaru Rimokatiličke crkve.

Papa Franja je nedavno izazvao nezadovoljstvo u javnosti zato što je branio biskupa Huana Barosa kojeg su žrtve zlostavljanja optužile za „pokrivanje“ sveštenika pedofila. Franja je rekao da mu se žrtve nikada nisu obratile po pitanju Barosovog ponašanja.

Katolička grupa Laikos de osorno iz južnog Čilea koja se protivila biskupu optuženom za prikrivanje seksualnog zlostavljanja, saopštila je da objava AP-a koja tvrdi da je papa direktno čuo za problem žrtve „donosi kraj ovoj retorici nulte tolerancije“.

Portparol ove grupe Huan Karlos Klaret rekao je da papa i njegovi saradnici moraju sada da odgovore na pitanje „ko je odlučio da konstantno dikredituje svedočenja žrtava“.

„Nije moguće tvrditi, kao što neki rade, da papa nije znao… Umesto toga, mi imamo papu koji je u potpunosti bio upoznat sa svim tim i opet odlučuje da zajednicu izloži neizrecivoj patnji“, rekao je Klaret.

U izveštaju AP-a, navodi se da je 2015. godine papa Franja primio pismo Huana Karlosa Kruza u kojem su navedeni detalji njegovog zlostavljanja i to kako je biskup u Osornu Huan Baros, navodno tom dogadjaju svedočio i ignorisao ga.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*