Aprilski mrazevi desetkovali voće: Maline i jagode najviše stradale

Aprilski mraz koji se očekuje narednih dana mogao bi u potpunosti da opustoši voćnjake u Srbiji. Ugrožene šljive, jabuke i trešnje. Najgore u Novoj Varoši i Prijepolju

0

NEPOVOLJNI vremenski uslovi, sneg i mraz uništili su dobar deo voćnjaka, vinograda i malinjaka u Srbiji. Stručnjaci upozoravaju da će, ukoliko se obistine najave meteorologa da će narednih dana biti izuzetno niske temperature i mraz, rod u voćnjacima u našoj zemlji biti desetkovan, a pojedini voćnjaci će biti i potpuno uništeni. Najmanje štete pretrpeće voće na višim nadmorskim visinama, gde vegetacija počinje kasnije.

– Oštećenja ima u zasadima jagodičastog voća – priča Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo Čačak. – Kod malina je došlo do lomljena rodnih grančica, a samim tim i do velikog oštećenja i smanjenja roda za ovu godinu. Te štete veće su tamo gde je sneg bio veći, a na područjima Nove Varoši i Prijepolja sneg je dostigao visinu i do 30 centimetara. U nižim predelima, rodne grančice su duže, jer je ranije počela vegetacija, pa su veći lomovi. Tamo gde su veće nadmorske visine i dužina rodnih grančica je manja, pa je manja i šteta. O stepenu oštećenja možemo da govorimo tek posle nekoliko dana, kada se detaljno sagleda stanje i pogledaju sva malinogorja u Srbiji. Svakako, svi malinjaci u Srbiji su pretrpeli neko oštećenje.

Od mraza su stradali i plodovi kajsije. Došlo je do izmrzavanja plodova. Ništa bolje nisu prošle ni druge koštičave i jabučaste voćke. Kako priča Lukić, uništeni su tek zametnuli plodovi, koji su i najosetljiviji na prolećne mrazeve.

– Situacija može biti utoliko gora ukoliko se u naredna dva do tri dana, prema najavi meteorologa, temperature spuste do -3 ili -4 stepena celzijusa. Ako tako bude, oštećenje će biti znatno i možemo da očekujemo veliko umanjenje prinosa. Do pre neki dan, bio je dobar rodni potencijal u zasadima šljive, jabuke, trešnje, pa je to umanjilo štetu. Ali temperatura od minus četiri, u ovom stadijumu, zaista ne daje nikakvu šansu voću. Plodovi su sada najosetljiviji, i sve iznad minus jedan-dva praktično uništava voće. Nije svejedno ni koliko dugo traje mraz.

Manji poljoprivredni proizvođači, objašnjava Lukić, zasade mogu da štite zadimljavanjem voćnjaka senom ili strugotinama koje sporo gore. Te mere nemoguće su u većim voćnjacima, koji se nalaze na 10 i više hektara.

– Jedini pravi način jeste orošavanje voća, koji se najčešće primenjuju u zasadima jabuke, tokom perioda niskih temperatura – govori Lukić. – Tu su, s druge strane, potrebne velike količine vode, ali i kompletan sistem koji to obezbeđuje. Toga ima u Srbiji izuzetno malo, i tek nekoliko voćnjaka može time da bude zaštićeno. Ostali su prepušteni na milost i nemilost prirode. Oni koji imaju protivgradnu mrežu, kada je jabuka u pitanju, u povoljnijoj su situaciji, jer kada je rašire, ispod se stvara mikroklima, koja može bar za stepen da podigne temperaturu. Tamo gde ima snega, to je nemoguće, jer se mreža kida od mokrog i teškog snega.

Direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Žarko Galetin kaže da je neozbiljno govoriti sada o proceni štete, ali je izvesno da će voće ispaštati. Veći problem je sa voćem gde su se već zametnuli mali plodovi nego tamo gde tek počinje cvetanje, na višim terenima.

– Kažu da će se za vikend razvedriti, ali i da će se temperature spustiti na minus tri ili četiri stepena celzijusa – priča Galetin. – To će biti prilično loše za voće.

VINOGRADI

VINOGRADI su takođe pretrpeli oštećenje, a ovo je period kada su se bobice tek zametnule i u osetljivoj su fazi. Stručnjaci objašnjavaju da su vinogradi u izvesnoj meri pretrpeli oštećenje i da je situacija ista kao i s voćem.


SENO GREJE VOĆE

VREMENSKE prilike nikako ne idu naruku voćarima i sigurno je da će biti smanjenih prinosa, naročito kod manjih proizvođača. Velika su oštećenja u voćnjacima i vinogradima. Mali, individualni proizvođači još nisu ni svesni koliko će da izgube. Ovako, za „Novosti“, priča Nikola Milićević, direktor imanja „Podunavlje Čelarevo“, koje posluje u okviru „Delta Agrara“:

– Koristimo antifrost sisteme, ali i mehaničke mere, kako bismo sprečili štetu od niskih temperatura u voćnjaku. Postavljene su bale sa senom, koje se noću pale kako bi se podigla temperatura. Svakako, prinosi će biti smanjeni, jer loše vreme traje već danima. Pojedini voćari se možda nadaju da će sve biti u redu, ali neće. Dani koji su ispred nas doneće nove probleme. Zbog snega, sklanjaju se i protivgradne mreže, kako se ne bi oštetile. Poslednje tri godine, vremenski uslovi uopšte ne idu naruku voćarima i vinogradarima.

MINISTAR NEDIMOVIĆ: POMOĆ DRŽAVE

MINISTARSTVO poljoprivrede, u koordinaciji sa Institutom za voćarstvo, kontinuirano prati situaciju na terenu. Kako je za „Novosti“ rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, država daje 50 odsto sredstava za nabavku protivgradne mreže, kao i 40 odsto za osnovno i posebno osiguranje. – Preventiva i ulaganje u preventivu jedini su načini da se prevaziđu ovakve situacije, pa zbog toga apelujemo da se zasadi osiguravaju, a ko ima mogućnost, treba da ulaže i u protivgradne sisteme – naglasio je Nedimović.

J. Subin, Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*