Arheolozi u Kostolcu pronašli livačku peć iz 12. veka

0

Foto: FOTO arhiva Narodnog muzeja Požarevac / Privatna arhiva

Arheolozi Narodnog muzeja u Požarevcu pronašli su u Kostolcu, na lokalitetu Mali grad-Todićeva crkva, zemljanu peć iz 12. veka

Arheolog Dragana Spasić-Đurić kaže da peć prema svojoj konstrukciji i formi odudara od svih dosadašnjih peći za pripremu hrane koje su otkrivene tokom istraživanja Braničeva ali i na drugim lokalitetima u Srbiji.

Drugačija od svih do sada nađenih peći

– Peć je u osnovi kruškolike forme sa elipsoidnom, spljoštenom kupolom na kojoj je devet otvora-kanala, zbog čega asocira na košnicu. Na vrhu se nalazi pravougaoni dimnjak sa horizontalnim kanalom. Kupola na otvorima po obodu asocira na likovnu predstavu staklarske peći iz Agrikolinog dela De re metallica.

– Pretpostavljam da se radi o livačkoj peći, na što ukazuje izuzetno velika količina nusprodukata (amorfni komadi metalne i staklene zgure), ističe arheolog Dragana Spasić-Đurić i dodaje da je peć bila očišćena nakon upotrebe, a preko stare zapečene podnice urađena je nova.

Nađena potpuno očišćena

– Peć nije ponovo stavljena u funkciju verovatno zbog napada Mađara ili nedostatka sirovine, a sigurniji zaključci uslediće nakon analize u referentnim institucijama iz Beograda – naglašava Dragana.

Istraživanja su obavljena u okviru projekta Narodnog muzeja u Požarevcu „Arheološka istraživanja srednjovekovnog Braničeva“ koje je finansirao grad Požarevac.

S. Mirković

 

POSTAVI ODGOVOR

*