ARNO GUJON, DOBITNIK PRIZNANJA „SRPSKI VITEZ“: Srbi sa Kosova i Metohije, oni koji tamo žive, pravi su vitezovi današnjice!

0

Na jubilarnim 10. Vidovdanskim kulturnim svečanostima sinoć su u „VIP kasa klubu“ na Zlatiboru dodeljena prestižna priznanja „Vitez Srbije“. I ovogodišnji laureati su dobili priznanja kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima, godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.
Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da Plaketu „Vitez srpske književnosti“ dodeli prof.dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović, Plaketa „Vitez srpske glume“ pripala je Svetlani Bojković , dok su za „Viteze srpske muzike“ proglašeni prof. dr Gordana Karan i dr.um Dragana V. Jovanović.“ Vitez srpskog slikarstva“ je Marina Nakićenović, a „Vitez srpskog sporta“ Dejan Stanković. „Vitez srpske medicine“ je akademik prof. dr Zoran Krivokapić, dok je „Vitez srpske privrede“ Mišo Radovanović , vlasnik preduzeća Bohor iz Užica. Titulu „Viteza dobročinstva“ poneo je mladi humanista Arno Gujon.

Uručujući im priznanja, predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, rekao je:

„Ovogodišnji dobitnici priznanja zaista su dostojni da prezentuju i Srbiju, i Čajetinu, Zlatibor, jer su i ovoga puta izabrane izuzetne ličnosti, tako da mi i dalje održavamo jedan kvalitet i ovu nagradu ni po koju cenu nećemo devalvirati. Sam odabir nagrađenih govori da smo u pravu i da ova Srbija ima ljude koji su značajni, uspešni, stručni, vredni i pošteni. Svi pozitivni atributi koji se uzimaju za vrednovanje uspešne karijere i jednog čoveka, oličeni su u našim dobitnicima.“

O nagaradama su, prilikom uručenja, dobitnici rekli:

„Kada sam kao mali slušao priče o vitezovima, bio sam opčinjen hrabrošću tih ljudi, dostojanstvom. Oni su uvek bili prvi u ratu, oni su davali svoje živote za svoje najmilije, za porodicu i svoj narod i može se reći da su mi bili nedostižni. Danas, kao lekar, ako sam bilo koju osobinu primio od vitezova srpskih, ja sam srećan. Ova nagrada me je i iznenadila, i oduševila. Nije lako biti vitezu, ali nadam se da ću ovu nagradu čuvati i u sledećim godinama pokazati da niste pogrešili“. („Vitez srpske medicine“, akademik prof. dr Zoran Krivokapić)

„Meni je ovo priznanje veoma značajno i posvećujem ga svim našim donatorima, njih 12 000 koji pomažu našoj humanitarnoj organizaciji. Ja sam samo jedan od njih i ne bih mogao da radim sam. Oni mi omogućavaju da pomognem pravim vitezovima današnjice, a to su Srbi sa Kosova i Metohije koji žive u nehumanim uslovima… Viteštvo – to nije samo povezano za srednji vek. Ja bih da govorim o vitezovima koji žive u enklavama na KiM koje, na žalost, često liče na srednjovekovna sela: bez struje, bez vode, a svakako bez slobode i sigurnosti. Oni su mi pokazali pravi značaj slobode i kako se treba boriti za nju“, između ostalog je rekao humanista Arno Gujon.

„Naši studenti mogu da posvedoče i verovatno mnogi među vama koliko su kompozitori kao Stevan Mokranjac, Kornelije Stanković i drugi, kao i ništa manje značajni pesnici Jovan Jovanović Zmaj, Jovan Dučić, i mnogi drugi koji su utkali svoje stihove u muziku, posebno dečju, u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka, predstavljali zvezde vodilje svima nama koji smo upoznavali muziku… Međutim, dok smo istraživale građu za Antologiju, mi smo shvatile da su svi ovi kompozitori i pesnici zapravo bili vitezovi srpske umetnosti i srpske kulture“, istakle su dobitnice priznanja „Viteze srpske muzike“ prof. dr Gordana Karan i dr.um Dragana V. Jovanović.“

„Ne postoji mala i velika sredina. Možda je ovo udaljeno od Beograda, ali od zvezda … Danas je ovo centar“, rekla je “ Vitez srpskog slikarstva“ ,Marina Nakićenović.

„Mislim da je viteštvo – raditi i poslovati u ovoj zemlji, u ovim teškim vremenima. Svi smo mi od sebe, na neki način, vitezi“, rekao je, zahvaljujući se na priznanju, „Vitez srpske privrede“ Mišo Radovanović , vlasnik preduzeća Bohor.

Za Zlatiborpres smo razgovarali sa Dejanom Stankovićem, proslavljenim fudbalerom i humanistom:

„Sigurno je da je jedna velika odgovornost kada dobiješ ovako značajnu premiju, da te neko nazove vitezom. Osećam da sam kroz karijeru i bio na neki način vitez. Biti vitez daje ti odgovornost pre nego satisfakciju. Daje ti odgovornost da u ovim vremenima, koja su nekako brza, sačuvaš kult porodice, da nekoga naučiš fer-pleju, da budeš human i da ostaneš pošten. Tako ga ja doživljavam i hvala ovim ljudima što su prepoznali to u meni i dali mi veću odgovornost i podsticaj da to budem i u budućnosti“.

„Ova svečanost je višestruko uzbudljiva, pre svega po trudu koji je uložen u nagrade jer ta obrazloženja su bila nagrada za sebe; da neko tako otprati nečiji rad, da tako priredi radost onome ko je nagrađen, da svi izgledamo dostojni tih nagrada. Jer, lepo je setiti se nečeg starog u modernim vremenima. .. Upravo u toj staroj priči ima izuzetnih primera ljudskosti, poštovanja, duhovnosti kojih mi često nismo svesni… Mi smo svesni ratničke dimenzije. A možda se najviše treba setiti tog strpljenja, trpljenja, izdržavanja; kako podneti zlo vreme. A treba ga podneti dostojno, najbolje što možeš“, naglasila je prof.dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović.

Za „Viteza srpske glume“ proglašena je glumica Svetlana Bojković koja je bila sprečena da prisustvuje sinoćnjoj dodeli priznanja.
Pokrovitelj Vidovdanskih kulturnih svečanosti je opština Čajetina uz podršku TO Zlatibor.

zlatiborpress.r

POSTAVI ODGOVOR

*