Арно Гујон спрема летовање за српску децу са КиМ

Француски хуманитарац Арно Гујон каже да ради на припремању летовања за 42 деце из српских енклава на КиМ, да спремају конвој хуманитарне помоћи, али и велики пројекат за изградњу фарме за тов свиња код Новог брда

0

Француски хуманитарац Арно Гујон, који годинама помаже Србима на Космету, каже да тренутно ради на припремању летовања за 42 деце из српских енклава, да спремају конвој хуманитарне помоћи који ће ових дана кренути на КиМ, али да ради и велики пројекат са епархијом Рашко- призренском за изградњу фарме за тов свиња код Новог брда.

Говорећи о безбедности Срба на КиМ он је рекао да је безбедносна ситуација боља него пре 13 година, али да и даље има доста напада, напетости, те да су у Метохији у повратничким селима људи на мети екстремиста како би показали другима „немојте да се вратите“.

Да Рамуш Харадинај није пуштен на слободу, како каже, могло је да дође до инцидента, јер су многи али и он, претили ратом, погромима.

„То је опасно. Проблем на Косову није само економска ситуација. Многи кажу и у централној Србији Срби тешко живе. То је тачно, али када у централној Србији изградите кућу знате да ће она ту сигурно бити наредних 50 година, али када изградите кућу на КиМ стално сте у страху да ће је неко запалити, да ћете морати да је напустите“, рекао је Гујон гостујући на ТВ Пинк.

Гујон ће у четвртак одржати предавање на Правном факултету у Београду „Друагачији поглед“, јер како каже има другачији поглед на Србију од осталих Француза, али и често другачији поглед од многих Срба.

„Желим да покажем да има много тога што је овде добро, а не постоји у Француској, а много тога што је лоша, али то не значи да не постоји и тамо“, нагласио је он.

Младима који желе да оду из земље, рецимо у Француску, поручује да добро размисле. Јесте тамо плата 2.000 евра, али су и трошлови много већи, карта за музеј је 50 евра, пиће у кафићу 10 евра, у Србији, како каже, плата јесте 400 евра, али су и трошкови мањи.

Када се подвуче црта, наставља он, можда је мало боље у Француској, али треба се запитати да ли је вредно одласка, јер ћете у Француској увек бити странац.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*