Арпски језик на улицама Илиџе равноправан са језицима народа у БиХ

0

Због повећаног присуства особа арапског поријекла које живе у сарајевској опћини Илиџа арапски језик постао је скоро па једнако заступљен са језицима конститутивних народа на излозима продавница, кафића и агенција које се налазе у овој опћини.

Босна и Херцеговине посљедњих година постала је једна од најатрактивнијих дестинација за држављане арапских земаља који у нашој земљу бораве привремено или стално.
Screenshot_4
Упркос томе што у укупној статистици немају значајан удио у БиХ је од 2011. године примјетан све већи број туриста који долазе из арапских земаља, барем када је у питању Сарајево и околина.

Једна од најатрактивнијих дестинација за Арапе јесте сарајевска опћина Илиџа у којој велики број њих купује викендице и куће у којима бораве, планирају долазити током годишњих одмора, али и живјети.
Screenshot_7
Повећан број арапских држављана на Илиџи утјецао је и на норме понашања када је у питању пословање угоститељских и других објеката у овој опћини па је тако већина натписа, упута и назива на излозима пословних објеката написана на арапском језику. Посебно је симболично присуство објеката чији су натписи написани искључиво на арапском језику.

Од раније је познато да Арапи купују већином огромне комплексе углавном у Хаџићима, Трнову, на Илиџи, али и у Републици Српској. Посебно интересовање влада за некретнинама око Бијељине, по Семберији и око Рогатице.

Питање боравка арапских држављана у БиХ задњих дана поново је актуелизирано и то након што је Служба за послове са странцима у Босни и Херцеговини саопћила да свакодневно проводи акције и врши провјере легалности продаје и куповине земљишта и некретнина у БиХ арапским држављанима.

Према важећим законима у БиХ арапским држављанима није омогућено стицање власништва у нашој земљи због непостојања реципроцитета за стјецање права власништва на некретнинама у Босни и Херцеговини.
Screenshot_6
У пријеводу то би значило да је у БиХ домаћим законима онемогућена продаја некретнина страним држављанима осим у случајевима када наша земља има потписане посебне билатералне споразуме са другим земљама који регулишу ову област.

Ипак арапски држављани масовно користе „рупе у законима“ с обзиром на то да оснивају фирме преко којих купују некретнине. Наиме, бх. законодавство не спрјечава стране држављане да у БиХ оснивају фирме које у свом власништву могу имати некретнине.

Ова погодност често је кориштена у пословању арапских фирми у нашој земљи што и не би било спорно да те фирме не купују некретнине попут кућа, станова и викендица које су само на папирима у власништву фирми, а у пракси их користе арапски држављани као приватно власништво.
Kликс.ба

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*