Асанж: Русија нема везе са мејловима, жао ми је Хилари

0

Оснивач “Викиликса“ Џулијан Асанж негирао је било какву везу Русије са објављивањем мејлова кандидаткиње за председника САД Хилари Kлинтон.

“Хилари Kлинтон је неколико пута изјавила да је 17 америчких обавештајних служби открило везу између Русије и наших објава. То није истина – можемо да кажемо да руска влада није извор наших информација“, рекао је Асанж.

Он је интервју, који ће бити емитован на “Раша тудеј“, дао у амбасади Еквадора у Лондону, где се налази већ четири године.

“Хилари Kлинтон је само човек. Заправо ми је жао ње као особе, зато што видим некога кога су живог појеле амбиције, мучен буквално док не постане болестан, видело се на несвестицама на пример. Али, она представља читаву мрежу људи, и читаву мрежу односа са државама“, додао је Асанж.

У претходних девет месеци, “Викиликс“ је објавио преко 30.000 мејлова са приватног сервера Хилари Kлинтон који је користила док је била на позицији државне секретарке.

Међу тим мејловима је и око 20.000 порука упућених члановима Демократског националног комитета.

Прошлог месеца, “Викиликс“ је објавио 50.000 мејслова повезаних са Џоном Подестом, који је био активан и у администрацији Била Kлинтона.

Амерички безбедносни званичници су у заједничком саопштењу у октобру навели да су “уверени“ да Русија стоји иза цурења ових информација.

Москва је одбацила овакве наводе, а потпарол Kремља Дмитри Песков их је назвао “бесмислицом“.

 

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*