Астрономска казна за Фејсбук досуђена у Белгији

0

После неповољне одлуке суда у Немачкој у вези са кршењем приватности корисника, Фацебоок је изгубио још један спор по истој основи.

Белгијски суд је донео одлуку према којој је Фацебоок, због кршења приватности корисника, дужан да плати новчану казну у износу од 100 милиона евра. Kазна ће бити наплаћивана у износима од по 250.000 евра дневно, до потпуне наплате максималног износа.

Оба судска процеса веома су слична, а белгијски се односи на прикупљање података корисника путем спољних страница са Фацебооковим опцијом Схаре.

Осим новчане казне, белгијски суд је пресудио да је Фацебоок дужан да обрише све податке белгијских корисника прикупљене на тај начин, оносно изван Фацебоока.

И немачка и белгијска пресуда Фацебооку замерају то што своје кориснике слабо информише о начину на који прикупља њихове приватне податке, као и што од њих не тражи никакву дозволу када је прикупљање и складиштења таквих података у питању, преноси Буг.

У свом коментару на белгијску пресуду, из Фацебоока напомињу да ће се прилагодити новим законима и правилницима, као и да у оквиру својих услуга корисницимавећ омогућују аутоматско изузимање из процеса прикупљања података.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*