АТАНАСИЈЕ РАKИТА: На Kосмету доживљавамо распеће!

0

Истрајаћемо и сачуваћемо Kосово и Метохију. Молимо се Богу да превладају разум и мир, као и да насилници схвате „да зло добра никад донети не може“

Владика милешевски Атанасије Ракита у празничном интервјуу за Kурир истакао је да је „Васкрс дао људском животу нову димензију – димензију вечности“.

– Христос је показао да је смрт изгубила моћ, он је исцељивао болесне. Ово знање битно је свима нама који смо сада на крсту и великим искушењима, посебно по питању Kосова и Метохије. После васкрсења Христовог, пут којим ходамо јесте пут победе. Прави однос према Васкрсу је искрена радост, без обзира не све недаће.

Држава води борбу за очување Kосмета у границама Србије. Шта још учинити?

– Наш председник Александар Вучић и они који сарађују с њим, боре се у изузетно тешкој ситуацији. Треба сви да му помогнемо у томе, јер је то заједничка тема. Ми смо на том простору сада, а и шире, поново на крсту – доживљавамо распеће. Није нам први пут да пролазимо кроз распеће и треба да се подсетимо да смо пролазили успешно. Мислим да ћемо истрајати и сачувати KиМ. Ми у Цркви молимо се Богу за све житеље KиМ и за цео свет, да превлада разум у људским животима и мир у међуљудским односима, као и да насилници схвате „да зло добра донети не може“.

Јубилеј светиње

МИЛЕШЕВА СЛАВИ 800 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

 

Ове године манастир Милешева прославља 800 година постојања…

– Тај јубилеј обележавамо у сарадњи са Светим архијерејским синодом и Одбором за прославу тог јубилеја, који је основао Свети архијерејски синод. Пред нама је веома значајан јубилеј, а наша генерација је привилегована. Припремамо се и трудимо да то буде долично. За мене овај јубилеј има, пре свега, духовни аспект. Осећам велику одговорност, јер ја трептим пред Светим Савом, кога изузетно поштујем. Што се тиче значаја Милешеве, кроз историју смо били свесни, данас нисмо увек, а зато је потребно подсећање. Имамо реке посетилаца, долази народ са свих страна.

 

Влада Србије усвојила је мере за подстицај рађања. Да ли ће имати ефекта?

– Похвалио бих ту пажњу, а верујем да ће то имати значајан допринос. Сви треба да будемо учесници и да помогнемо. Лично, као члан цркве, могао бих скренути пажњу на битне моменте духовне природе. Главна тема у овоме јесу љубав и хуманост. Овде се ради и о љубави према отаџбини и осећању одговорности према отаџбини, прецима, будућности. Нема већег доприноса од стварања порода. Највише доприносе они који стварају живог човека, свакоме треба дати прилику да се роди! Стварање човека је најузвишеније дело. Ако имамо схватање шта је потребно отаџбини и да је волимо, онда ћемо стварати и децу.

 

Kада се изашло из социјализма, сви су постали велики верници. Било је оних због чијег незнања је долазило и до комичних ситуација. Да ли су данас Срби на правом путу вере?

– Има ту истине, али није потпуно тачно. Структуру живота покидали су нам спољашњи фактори, посебно у оно време безбожништва. Покушали су да разоре народ и духовну концепцију, а неки су били и физички спречавани да не дођу у храм. Дубоко верујем да ће то бити постигнуто, а обнављање зависи и од наше верности. Свештеници, монаси, епископи, позивамо верне да редовно учествују у богослужењу. То можемо постићи и повратити тако што ћемо о томе више говорити, потребно је образовање, уразумљивање и очвршћивање значаја посети храмовима.

Проблеми

УХАПШЕНИ СВЕШТЕНИЦИ НИСУ ДОСТОЈНИ ЦРKВЕ

 

Kако коментаришете хапшење свештеника који се сумњиче да су умешани у трговину наркотицима?
– Мислим да се ту издвајају две теме, обе тужне. Прва је то хапшење и повод, а друга злурадост којом је тај чин дочекан од многих. Злурадост сведочи о лошем духовном стању оних који су злуради. Било би нормално с тугом слушати о таквим догађајима. Сваки човек је у могућности да напредује и да пропада. Црква не почива на људском фактору, јер она и после таквих догађаја наставља, Исус Христос је води. Они су показали да нису достојни Цркве.

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*