Аустрија: Католичка црква не брани окупљање усташа у Блајбургу. Истиче духовни карактер скупа!

Католичка црква у аустријској покрајини Корушкој заложила се за "достојанствену церемонију" на Лојбашком пољу поред Блајбурга, на месту где су се 15. маја 1945. поражене квислиншке снаге предале партизанима.

0

Католичка информативна агенција Аустрије (КАП) објавила је да се Корушка бискупија истовремено дистанцирала од могућих антисемитских или фашистичких порука на том скупу, преноси Хина.

„Ми смо за одавање почасти мртвима, али против сваког облика антисемитске или фашистичке инструментализације“, стоји у саопштењу Корушке бискупије.

Ова бискупија је навела и да се „јасно и одлучно“ дистанцира од „евентуалних антисемитских инструментализација овог окупљања“ као и од „могућег глорификовања фашистичке прошлости“.

Истовремено бискупија истиче духовни карактер овог окупљања у организацији Хрватске католичке цркве.

„Ова литургијска комеморација на Лојбашком пољу породицама жртава дају прилику да одају почаст убијенима и да се за њих помоле“, стоји у саопштењу Корушке бискупије, у чијој надлежности се налазе Блајбург и околина.

У саопштењу се даље објашњава зашто је Лојбашко поље по мишљењу, бискупије, постало важно место сећања.

„Страхоте раздобља које је директно уследило након Другог светског рата су дуго времена у комунистичкој Југославији биле прећиткиване и зато је Лојбашко поље постало место хришћанског сећања за многе чланове породица жртава“, стоји у саопштењу.

Како наводи КАП, овим саопштењем бискупија је реаговала на захтев групе политичара и активиста да се скуп поред Блајбурга забрани због „глорификовања усташког покрета“.

Корушка канцеларија за заштиту уставног поретка сматра да не постоје основе за забрану скупа, али је саопштио да ће он бити под присмотром државних служби.

Најављено окупљање овог викенда изазвало је спорове у Аустрији и док Клуб Зелених у корушком покрајинском парламенту од полиције тражи забрану скупа уз објашњење да је реч о „највећем окупљању ревизиониста, неонациста и подржавалаца једне фашистичке државе“ у тој земљи, безбедносне службе сматрају да је реч о „црквеној комеморацији“.

„Сваке године хиљаде Хрвата ходочасте у корушки град Блајбург како би обележили „блајбуршки масакр“ из 1945. На окупљању у суботу очекује се између 10.000 и 15.000 људи. Из перспективе антифашистичких група реч је о највећем окупљању десних екстремиста у овом делу Европе, али је тај скуп пријављен као црквена комеморација“, пренела је АПА позивајући на писање бечког дневника Стандард.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*