АУСТРИЈА СТРАХУЈЕ да јој не стигну избеглице с Косова

0

 Министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсел изразила је забринутост због актуелног развоја у Албанији и на Косову, односно раста броја избеглица.

Она је, истакла да већ недељама анализира извештаје амбасада Аустрије који указују на снажан раст броја избеглица с тог подручја.

Нагласила је да ће миграције убудуће бити све мање проузроковане ратовима, а више тиме што људи „код куће нису могли да себи створе статус“.

Миграције из северне Африке и Блиског истока, према речима Кнајселове нису проузроковане ратовима. „Оно што ситуацију стварно чини тешком је демографски развој“, нагласила је она у изјави немачком листу „Ханделсблат“.

Да би се савладао могући нови талас неопходно је још много учинити, сматра она и додаје да је прошло лето показало да постојећи капацитети нису довољни. Влада Аустрије ће због тога обезбедити да нема више неконтролисаних прелазака границе, јер никоме није у интересу да се понови ситуација из 2015. и 2016.

На другој страни председник Аустрије Александер ван дер Белен не види никакав нови талас избеглица. Он је, приликом посете Амнести интернешенела у Аустрији, рекао да никакав нови талас избеглица не предстоји Европи. „О толиком броју не може бити ни речи“, наглашава Ван дер Белен.

Аустрија иначе, подсетимо, заузима чврст став да ЕУ мора више да уради како би се драстично смањио прилив миграната у Унију. Аустријски канцелар Себастијан Курц јуче је изјавио да се већ неко време разговара, и то поверљиво, о томе да би требало направити центар за мигрнате у Европи, али ван граница саме Уније. Списак тих земаља није дугачак, на њему је и Србија, а аустријски медији поменули су Албанију као могућу земљу у којој би се тај центар направио.

Курц на то је само рекао : „Видећемо.“

tanjug

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*