Аустрија упозорава на опасност од џихадиста из БиХ

0

инистарство одбране Аустрије упозорава да западни Балкан представља подручје за регрутацију и логистичке базе за џихадисте у Европи. У извештају о „актуелном безбедносном стању” од 14. септембра, аналитичари Министарства одбране приказују забрињавајућу слику, посебно када је реч о стању у Босни и Херцеговини. „Проблем исламизма на западном Балкану рефлектује се, на основу умрежености преко дијаспоре, на простор ЕУ”, указује Министарство.

Док је на Косову услед хапшења салафистичких вођа забележено смањење активности, у Босни и Херцеговини расте опасност од терористичких напада, додаје се у извештају који је објавио бечки дневник „Хојте”.

Особе из исламистичког спектра, према Министарству, оснивању пре свега у Босни исламистичке центре и места. Са растућим притиском на Исламску државу у Сирији и Ираку расте и вероватноћа од терористичких напада од стране симпатизера те терористичке организације како на западном Балкану тако и у целој ЕУ, упозоравају аналитичари Министарства одбране Аустрије, који се у међународним круговима посебно цене.

Иначе Аустрије је на западном Балкану присутна се скоро 800 војника – 325 у мисији ЕУФОР у Босни и Херцеговини и 465 у мисији Кфор на Косову.

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*