Аустријанци траже забрану „УСТАШKОГ окупљања“ у Блајбургу: То је напад на Србе, демократију и антифашизам!

0

Шеф Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) у Швехату Давид Штокингер, оценио је да се мора обуставити фашистичко обележавање у Блајбургу.

Штокингер је, у саопштењу достављеном Тањугу, истакао да подржава иницијативу посланице СПО у аустријском парламенту Kатарине Kухаровиц с тим у вези.

– Kао социјалиста и Аустријанац за мене је неподношљиво да из године у годину посматрам на аустријској територији неофашистичке усташке кругове. Друга Република је основана као резултат и поука тамног доба хитлеровог фашизма као демократска и независна република на антифашистичким основама. Ту традицију треба наставити и забранити свака фашистичка и нацистичка деловања – затражио је Штокингер.

Он је указао да сваке године представници ретроградних снага и удружења ветерана долази у Блајбург, који се присећају своје фашистичке усташке владе и НДХ, а све под велом наводног сећања на жртве рата.

Штокингер је истакао да је довољно лоше што у данашњој Хрватској усташка традиција постаје све популарнија, и додао да се она засигурно неће пренети у Аустрију.

– То је отворени напад на све Србе у дијаспори, Србију, све демократски и антифашистики опредељене људе у заједници са простора бивше Југославије, као и посебно на све Аустријанце и суверену демократску републику – поручио је он.

Штокингер је подсетио да је под шаховницом НДХ, уз подршку Хитлера, више стотине хиљада Срба, Рома и Јевреја убијено у концентрационом логору Јасеновац, а хиљаде је насилно натерано на католичанство.

Позвао је и на протесте идуће године.

– Иницијатива посланице Kухаровиц, са упитом министру унутрашњих послова, значајна је како би се појаснила правна ситуација око закона о забрани обележја. Биће занимљиво како ће се изјаснити друге странке. Поред тога би било потребно да се идуће године предузме снажан знак протеста у Блајбургу – поручио је он.

Посланица СПО Kухаровиц упутила је министру унутрашњих послова упит поводом фашистичких симбола који су ношени на комеморацији у Блајбургу, односно да ли они потпадају под закон о забрани симбола Трећег рајха.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*