Аустријски и српски полицајци у заједничкој акцији против илегалног преласка миграната!

0

Око 20 полицајаца из Аустрије стигло је на границу Србије према Бугарској, где ће у наредном периоду заједно са српским полицајцима контролисати илегални прелазак миграната.

Доласку аустријских полицајаца на зелену границу Србије и Бугарске претходио је договор који је крајем децембра склопио министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић са савезним министром унутрашњих послова Аустрије Вофгангом Соботоком. Према договору од 12. јануара ове године државну границу Србије према Бугарској заједнички ће контролисати српска и аустријска полиција ради спречавања илегалних миграција.

Полицајци сада у заједничким патролама у близини Димитровграда надзиру државне границе према Бугарској, а како је министар Стефановић казао, Србија ће се потрудити да буде поуздан партнер који може да заштити своју државну границу и спречи неконтролисан прилив илегалних миграната у нашу земљу и друге европске државе.

Вофганг Соботка нагласио је да је Србија значајан партнер Аустрије, и то не само на Балкану, указујући да је за Европску унију веома важно да заштити спољне границе и да се грађани који долазе на њену територију региструју изван ње и да они који немају право на останак врати у државе из којих долазе.

Портпарол Министарства одбране Србије Јован Kривокапић каже да су заједничке српске и аустријске патроле на границама Србије од почетка хладног времена регистровале смањен број илегалних покушаја уласка миграната у Србију.

Kривокапић је новинарима у близини Димитровграда казао да су у једном случају 22 особе покушале из правца Бугарске да уђу у Србију, али да је било дана када није било покушаја илегалних прелазака.

На граници Бугарске и Србије, као део помоћи ЕУ у спречавању илегалне миграције, распоређено је 20 припадника аустријске граничне полиције који патролирају делом границе код места Димитровград.

Према речима Kривокапића, од формирања заједничких снага војске и полиције 2. јула 2016. године, откривено је више од 18.500 миграната који су покушали илегално да пређу границу Србије из правца Бугарске, Македоније и Црне Горе.

– У том периоду ухватили смо 124 особе које су покушале да кријумчаре готово 1.500 миграната, претпостављамо на север наше земље. Највећи број кријумчара је из Србије – 91 особа, 15 из Бугарске, остали су из Ирака, Пакистана, Авганистана, Марока, Холандије – рекао је Kривокапић.

Он је додао да мигранти на различите начине покушавају да илегално уђу у Србију користећи речна корита и пружне прелазе, што заједничке патроле српске и аустријске полиције стално тера да мењају тактику обезбеђења државне границе.

Представница Граничне полиције Соња Цветковић рекла је да је број илегалних прелазака миграната знатно смањен захваљујући превенцији на граници према Бугарској, али и погоршању временских услова.

– Нисмо имали конкретно веће групе, то су појединачни покушаји који су се видевши полицијске и војне снаге враћали на територију Бугарске – казала је Цветковићева.

 

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*