Аутор Ђинђићевог споменика: Мени ће бити неугодно као и СНС елити

0

„Ако неко ко је пре 15 година прецртавао спрејом уличне табле са Ђинђићевим именом, данас иницира подизање његовог споменика, то значи да се баш он променио“, каже Мрђан Бајић

Победничко решење за споменик покојном премијеру Зорану Ђинђићу покренуло је расправу у јавности која не јењава.

Ауторима идејног решења се, с једне стране, замера што скулптура извијене стреле на први поглед не асоцира на убијеног премијера, док са друге стране, многима смета што ће спомен обележје Ђинђићу подићи власт СНС-а, пише „Блиц“:

Мрђан Бајић који је и главни аутор, каже да то да „смо земља парадокса, одавно знали“.

„Некадашња политичка ДС елита окупила се својевремено на отварању грозног споменика азербејџанском диктатору Алијеву, који и данас краси парк Ташмајдан. А ја се баш радујем овом будућем отварању, знајући да ће мени бити бар исто толико неугодно колико и тој другој, овога пута, СНС елити“, каже Бајић.

Он, међутим, наводи да је то значајно, иако се успорено крећемо и да друштвени дијалог помаже.

„Ако неко ко је пре 15 година прецртавао спрејом уличне табле са Ђинђићевим именом, данас иницира подизање његовог споменика, то значи да се баш он променио. Сасвим је свеједно да ли је то искрено или под притиском промењене већинске свести. То није једини парадокс везан за ову ситуацију. Сетите се колико су горко плакали сви они који су претходно најстрашније нападали Ђинђића за његовог живота“, додаје Бајић.

Споменик Ђинђићу ће, према најавама, бити подигнут 12. марта следеће године на Студентском тргу у Београду.

 

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*