Аутор филма о Јасеновцу саветник ректора Свеучилишта у Загребу

0

Хрватски режисер Јаков Седлар, који се прославио филмом „Јасеновац – истина“, у коме релативизује број жртава усташког режима, постао је посебни саветник за културу ректора Свеучилишта у Загребу Дамира Бораса.

На сајту Свеучилишта у Загребу наведено је да је Седлар посебни саветник ректора за културу.

У филму „Јасеновац – истина“ редитељ је релативизовао страдање током усташког режима у Хрватској наводећи да је у том концентрационом логору страдало 18.000 Срба.

За тај филм Седлар је добио награду Града Загреба за филм и позориште, упркос противљењу дела хрватске јавности.

Немачки дневник Франкфуртер рундшау објавио је оштру критику поводом тог филма, наводећи да је реч о пројекту који фалсификује историју, констатујући да Седлар у том филму Јасеновац представља не као логор смрти већ као сабирни центар и радни логор.

На Седларов филм реаговали су историчари, представници српске и ромске заједнице у Хрватској, Центар „Симон Визентал“, који је упозорио да тим филмом „срамотно жели да се промени историја Независне Државе Хрватске и да се негирају размере ужасних злочина почињених у концентрационом логору Јасеновац“.

Антифашистичка лига Хрватске поднела је кривичну пријаву због, како је наведено, кривичног дела – јавно подстицање на насиље и мржњу.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*