Аздејковић: Вучић нам је обећао легализацију геј бракова

0

– Kад су ова обећања у питању, Влада Александра Вучића није учинила скоро ништа осим што их је донела, те се надамо да ће их Влада Ане Брнабић испунити – рекао је геј активиста

Парада поноса, под слоганом „Нека сви наши гласови оре се“ одржава се ове суботе у Београду. Парада се одвија свега неколико дана након што је председник Александар Вучић саопштио свој избор за мандатара, Ану Брнабић, прву декларисану геј особу на челу наше Владе.

Оно што је такође интересантно је да ће ово бити веома буран крај недеље и викенд, јер је за петак заказана инаугурација председника Александра Вучића, а истог дана заказани су и протести. И тек кад се град успава и смири, суртадан ујутру у Београду се одржава – прајд.

Прајд викенд иначе, организују удружења грађана Егал, Лоуд&Qуеер и Геј лезбејски инфо центар. Организатори наводе да се овогодишњи Прајд организује у светлу повећања степена насиља са којим је суочена ЛГБТ заједница, а поставља се питање да ли ће бити нереда.

Ово питање, али и питања везана за Ану Брнабић, прву декларисану геј особу на челу Владе, поставили смо геј активисти Предрагу Аздејковићу.

Шта очекујете од параде? Kоји је њен циљ? Може ли у Србији да се пробуди свест о различитостима, и да се смањи дискриминација над ЛГБТ особама?

ПАРАДА ПОНОСА У СУБОТУ У БЕОГРАДУ: „Нека сви наши гласови оре се“

Циљ Параде поноса која је заказана за суботу је да подсети Владу Републике Србије на обећање које дала ЛГБТ заједници у Србији, а то је да ће правно регулисати истополне заједнице и питање промене докумената за транс особе и да ће показати нулту толеранцију према насиљу над ЛГБТ особама. Kад су ова обећања у питању, Влада Александра Вучића није учинила скоро ништа осим што их је донела, те се надамо да ће их Влада Ане Брнабић испунити.

Да ли страхујете од потенцијалних нереда на Паради?
Не, насиље и нереди су нешто што је остало у нашој ружној прошлости.

Kолико људи ће прошетати градом, према вашим очекивањима?
Прошле године на Паради поноса Србије прошетало је око 300 људи. Надамо се да ће ове године бити више. Ми не позивамо политичаре, нити амбасадоре и званичнике других држава који су у Србији, јер је наш фокус на ЛГБТ особама, родитељима, рођацима и пријатељима ЛГБТ особа. Првенствено њих позивамо да нам се прикључе и подрже наше захтеве.

Шта мислите, да ли ће вам се на челу колоне и ове године придружити сада мандатарка Ана Брнабић?

Ана Брнабић је привилегована ЛГБТ особа у овом друштву и није у толикој мери изложена проблемима као обични припадници ЛГБТ заједнице. Мада, у последње време је могла да осети на својој кожи шта значи хомофобија, дискриминација, омаловажавање и исмејавање због сексуалне оријентације. Не очекујем да буде на челу колоне, јер се наша парада обраћа њој и свим другим политичким чиниоцима у земљи и од њих нешто захтевамо. Оно што очекујем јесте да нас Ана Брнабић, када буде премијерка позове на састанак и да поразговарамо о нашим захтевима и како ми као ЛГБТ активисти можемо да јој помогнемо.

Да ли ће вас подржати неко од познатих на Паради?

Не, ми се трудимо да од Параде поноса Србије не направимо естрадни догађај са познатим личностима. Наравно, сви су добродошли, али је нама много важније што ће Параду отворити пријатељица ЛГБТ заједнице, особа са инвалидитетом, која се солидарише са ЛГБТ заједницом и добро зна шта је дискриминација!

И да ли мислите да ће се Ана Брнабић изборити за легализацију геј бракова и усвајање деце ЛГБТ особама.

Kао што рекох, Влада Александра Вучића нам је обећала правно регулисање истополних заједница и то свакако очекујемо. Ана Брнабић сама, без подршке већине у скупштини и подршке већине грађана Србије неће моћи да легализује геј бракове и усвајање деце… тако да ја видим ту пуно посла за ЛГБТ активисте да створе ту подршку да то буде могуће.

 

 

 

Еспресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*