Баез затвора за чешког ветерана који је НАТО-у показао голу задњицу!

Чешки ветеран из мисија НАТО на Косову и у Кувајту Мартин Заплетал неће морати у затвор због тога што је крајем маја скинуо панталоне и гаће и голом задњицом, без речи, показао конвоју НАТО шта мисли о западним савезницима.

0

Суд у Вишкову, на истоку Чешке је поништио пресуду од 10 месеци затвора за кривично дело изгредништва и послао предмет општини као обични прекршај.

Пролазак конвоја америчких војника из базе у Немачкој на заједницке вежбе НАТО у балтичким земљама овог маја, за разлику од првог америчког конвоја годину дана раније против кога су организовани већи протести, прошао би потпуно незапажено да Заплетал није истурио голу задњицу на конвој у Вишкову где су масовно породице са децом дошле да погледају америчка војна возила и савезничке војнике.

martin-zapletalУ августу је Заплетал осуђен на 10 месеци затвора са одлагањем на две године за кривично дело изгредништва и вулгарног понашања пред децом, али је уложио жалбу и суд у Вишкову је данас на рочишту пресудио да његов протест, иако вулгаран није могао бити кривично дело, већ евентуално прекршај.

„То је био ненасилни отпор. Америчка армија је највећи агресор на свету. Због ње умиру војници, цивили и деца. Требало би да нам буде драго што је код нас мир. Ситуација може да се промени“, казао је данас после ослобађајуће пресуде дневнику Право Заплетал.

Свој начин протеста Заплетал је правдао тиме да у буци 225 војних возила око 400 америчких војника никакве покличе ни увреде ни пароле не би чули а да је у англосаксонском свету истурена гола задњица свима јасан знак презира.

Заплеталу, који је десет година провео у армији и полицији а сада ради као шофер, прети за прекршај казна максимално 200 евра.

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*