Бахати београдски редитељ се подсмевао српским жртвама и патријарху

0

Левичарски београдски позоришни редитељ Кокан Младеновић, познат по својим екстремно антисрпским ставовима, је у јучерашњем гостовању на америчкој телевизији Н1 изнео читав низ увреда на рачун Србије, српског народа и Српске православне цркве.

Гостујући у емисији ,,Нови дан“, Младеновић је говорио о читавом низу питања – политичком животу Србије, Хашком суду, новијој историји српског народа, војним капацитетима Србије, и сасвим мало о ономе за шта је једино евентуално квалификован – о култури.

Све то би вероватно било неважно да Младеновић није искористио прилику да дрско извређа земљу у којој живи, као и српски народ. Наиме, говорећи о пресуди Хашког суда Ратку Младићу, овај левичарски редитељ је констатовао да је ,,Србија чинила монструозне ствари деведесетих година у Сребреници, Вуковару и на Косову“, као и да ,,народ нема храбрости да се суочи са сопственим злом“.

,,Пресуда Ратку Младићу је огромна пропуштена прилика да Србија бар накнадно покаже неко своје нормално лице, а очигледно га она никад неће показати.“ – рекао је Младеновић

Он је рекао и да му је од тога да ли је Хашки суд допринео регионалном помирењу и нормализацији односа ,,много важније како ми перципирамо“ тај суд, објаснивши да су Срби од њега ,,направили баук“ и да је ,,срамота да се у Кнез Михаиловој улици и даље могу купити мајице са ликовима Ратка Младића, Радована Караџића и Драже Михајловића“.

Врхунац срамних небулоза које је Младеновић изрекао била је изјава да Срби ,,нису прошли денацификацију као Немачка 1945″, алудирајући тиме да су Срби практично нацисти. Осим што је оваква изјава увредљива сама по себи када се има у виду да су Срби један од народа који је најгоре пострадао од нацизма, поставља се и питање о каквој ,,денацификацији“ Младеновић говори када спомиње 1945? Да ли је по Младеновићу НАТО требало да разори сваки град у Србији до темеља као што су савезници учинили са Немачком 1945?

Осим тога, Младеновић је рекао и да га је ,,било срамота увијених изјава председника, премијерке и патријарха“ поводом пресуде генералу Ратку Младићу. ,,Његова, не могу рећи светост, патријарх Иринеј је пресуду назвао ђавољом работом.“ – рекао је Младеновић у одбрану нелегалног Хашког трибунала.

За Младеновића су и српске жртве деведесетих спорне, штавише он их је окарактерисао као ,,огромну историјску лаж“. ,,Прича се о злочинима Албанаца, Хрвата, муслиманске војске, али забога, Срби су увек жртве – то је огромна историјска лаж.“ – оценио је овај антисрпски редитељ.

Говорећи о свом опозиционом деловању и подршци Покрету слободних грађана Саше Јанковића, Кокан Младеновић је рекао да је Јанковића ,,подржало много људи који немају политичког талога у свом животу“.

,,Сви ми који смо били годинама независни смо препознали некога ко својим деловањем доприноси бољитку Србије.“  – рекао је Младеновић о Саши Јанковићу, председничком кандидату који је иначе неколико пута у току предизборне кампање изнео став да би Србија требала да одговара за наводни ,,геноцид“ у Сребреници.

Ово је прилично лицемерна изјава дотичног редитеља, с обзиром на то да су познате његове блиске везе са Драганом Ђиласом. Наиме, када је 2012. као управник Атељеа 212 Младеновић својим бахаћењем изазвао револт запослених глумаца који су тражили његову смену, Младеновић је заштиту потражио код тадашњег градоначелника Драгана Ђиласа, па је, упркос апелу глумаца, остао својеврсни мали диктатор Атељеа 212.

Ипак, то не спречава Младеновића да себе сматра ,,изразито храбрим“. Говорећи на пример о евентуалним шансама опозиције за боље резултате на предстојећим београдским изборима Кокан је песимистичан јер сматра да, осим њега и неколицине других другосрбијанских активиста које сматра ,,храбрим“, остатак грађана је ,,кукавички“.

Младеновић иначе себе назива Југословеном и иако се пожалио на ,,севернокореизацију медија у Србији“, пун је речи хвале за комунистичку Југославију у којој је постојала само једна партија, а медији су били подвргавани ригорозној цензури.

Да подсетимо, ово није први пут да Младеновић вређа српски народ и земљу у којој ради и живи. Познате су његове изјаве о томе да су ,,Срби недемократичан народ“, да је ,,Србија опасно место за живљење“ због наводне насилности Срба, те да је 5. октобра требало ,, у крви угушити непријатеље демократије“. Велики револт јавност изазвала је и Коканова верзија ,,Коштане“ у којој је главну улогу доделио трансродној особи. Вероватно најсрамнији чин овог антисрпског активисте било је организовање представе хрватског редитеља Оливера Фрљића под називом ,,Зоран Ђинђић“ у Атељеу 212, у којој су глумци повраћали по српској застави.

Извор: govorisrbija.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*