Бајден у Приштини: Или демаркација и ЗСО или губите подршку САД

0

Потпредседник САД Џозеф Бајден запретио је данас у Приштини политичким лидерима Kосова да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором и омогуће формирање Заједнице српских општина на Kосову или ће, како је поручио, Приштина изгубити подршку САД.

Бајден је на заједничкој конференцији за новинаре након разговора са косовским председником Хашимом Тачијем, рекао да ће тај споразум и формирање ЗСО имати позитиван утицај на регион.

– Желим да потпишете споразум са Црном Гором.То је фер договор и то ће имати позитиван утицај на регион. И Заједница српских општина. Неке одлуке се морају погурати, али тешке одлуке ће уродити плодом. Боли рата су још свеже. Све ово су свежи ожиљци, али Kосово треба да иде напред ка заједничкој будућности, и једнаким правима за све грађане – рекао је Бајден.

Други човек САД је поручио да Приштина мора имати блиску сарадњу са својим, како је рекао, суседима.

Рекао је да су се и премијер Иса Мустафа и косовски председник Хашим Тачи позитивно изјаснили о наставку разговора са Београдом, уз посредовање Брисела.

– То ће бити тешко, али неопходно. Са (премијером Александром) Вучићем такође сам, разговарао о овом питању – рекао је Бајден и упозорио да албански политички имају обавезу и одговорност да се придржава обавеза које су дате у Бриселу.

Указујући да је реч о питању од суштинског значаја за напредак Kосова у Европи, Бајден је обећао да ће САД наставити да помажу Kосово.

САД су, како је рекао, обезбедиле више од две милијарде долара помоћи Приштини.

– Ми желимо да имамо јако Kосово које ће бити пуноправни члан ЕУ – рекао је Бајден.

Kазао је да му је част да именује аутопут Урошевац – Гњилане именом свог сина Бо Бајдена, али је рекао да је све ово претходно за Kосово важније од церемоније именовања пута.

– Овде сам да осигурам да ће САД настојати да Kосова да буде демократска држава. Ово је ваш изванредан успех за интерес моје земље. Ако успете, успеће и регион. Овај регион никада није у потпуности интегрисан у Европу и наша визија је европска интеграција – закључио је Бајден.

Тачи: Бићемо изоловани ако не буде ЗСО

Тачи је новинарима рекао да ће Kосово остати изоловано без усвајања демаркације и без формирања ЗСО.

Поручио је да ће дијалог са Београдом брзо доћи на ред. Што се споразума о демаркацији са Црном Гором тиче, Тачи је потврдио да је реч о фер договору.

Он је поновио да је за Приштину велика част посета америчког потпредседника.

– То је велика част што сте посетили нашу независну државу по други пут. Kосово је данас веома разликује од Kосова за које смо се борили пре 20 година – рекао је.

Тврди да је Kосово данас веома другачије.

– Постали смо важни чланови глобалне организације. Kосово као независна и суверена држава је ојачана миром, стабилношћу и регионалном сарадњом. Потрбно је више да ојачамо сарадњу са Србијом… али време иде брзо и ми смо у обавези да што је пре могуће дамо правац помирењу и у најкраћем року омогућимо нову динамику бриселског дијалога – рекао је.

Тачи је изразио уверење да ће, како је рекао, гранични проблем са Црном Гором ускоро бити решен, те да је усвајање споразума о демаркацији прави посао.

– Ова одлука парламента ће ојачати нашу државност и крај изолације наших грађана да путују без виза у циљном подручју. Без разграничења и формирања Заједнице српских општина, Kосово ће остати изолована и занемарена од САД и остатка света – закључио је Тачи.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*