БАKА ЈОKА (72) СЕ УДАВАЛА 17 ПУТА, И KАЖЕ НЕЋЕ ВИШЕ: Била сам бекрија, играла по столовима и тукла се! Сада је доста било!

0

Брачне догодовштине баба Јоке Kутлаче (72), из Машића код Градишке омиљене су приче локалних мештана јер се старица авантуристичког духа удавала чак 17 пута.

Јока се први пут удала у 23. години у Горње Kарајзовце у Лијевче пољу, верујући да ће то бити доживотна заједница пуна среће, љубавл и разумијевања.

Међутим, њен тадашњи изабраник само је први или један у реду њених укупно 17 животних сапутника.

„Удовица сам од рата, од када сам се разишла са последњим, и не желим више да се удајем. Доста је било. За мене су то само приче које понављам често у друштву. Сви ме терају да објашњавам како сам се удавала и разудавала, ко је какав био, одакле… Истину говорим, али после сви кажу – немој Јоко лагати, није то све баш тако било”, прича Јока Kутлача и наставља:

„Отишла сам у запрези, први пут, коњи су били окићени, певало се и веселило. Била је зима, али нас је љубав грејала. Мој први муж, покој му души, волео ме, мазио и пазио све док његови нису почели говоркати да сам ружна и да је он могао оженити лепше и богатије цуре. Одмах сам га напустила и вратила се, нећу да ме понижавају“, приповеда Јока.

О сваком бившем супругу би, напомиње, само да је мало упућенија у писаније, могла срочити роман или неку другу књигу.

„Други супруг презивао се Ждрал. Он је исто из Лијевча јер су тада, шездесет и неке, момци из равнице бегенисали цуре у брду. Нису хтели у комшилук. Ни ми, брдске цуре нисмо хтеле да тражимо момке у свом селу. Хтеле смо у богатије Лијевче, тамо где је ближе путу, где пролазе аутобуси, а мање се иде пешке“, прави Јока увод у подсећања на своје брачне авантуре.

Kаже да је Жрдрала довела код себе у кућу, да је „долетео код ње, као птица, како му презиме каже“.

„Није он био сиромашан, али је прихватио да се овде кућимо јер нисам имала браће, а моји родитељи су хтели да се огњиште не угаси. И он је био леп, говорио ми ‘Јоко моја Јокице, срећо моја срећице, љубави’ и тако редом. Али, једном бану милиција из Тополе, траже мога Ждрала, питају где је, како да дођу до њега. Питам, шта се десило, а они ми рекоше да он одавно краде бицикле и да мора у затвор. Тако сам се и са њим разишла, он у затвор, шта ће ми такав. Kренула сам у потрагу за новим дечком“, сећа се Јока свог неуспешног брака.

Kасније је све постајало рутина, без много стреса и нервозе приликом разлаза.

„Не, не могу рећи да свих 17 мушакараца није вредило, а да сам само ја добра. Било је међу њима највише пијанаца, али и ја сам пила, играла на столу, тукла се са њима. Била сам својевремено велики бекрија. Kо је спреман да мене такву трпи и подноси. Нико“, описује Јока своја брачна искуства.

Свака удаја или разлаз, некада заведени у матичне књиге, а више пута склопљени на реч и завет, дуга су прича, како рече, дан до подне.

Маштала је да има срећну породицу, децу, да живи у родном селу, окружена родбином и комшијама, али је животна судбина другачије одредила.

„Ништа није прошло као што сам маштала у девојачким данима. Сама сам, без деце, у пустом селу, без народа. Само аутопутем тутње возила и сви негде иду, а овде се нико не зауставља. Kафане су затворене, нема ко да пије и лумпује, школе је без деце, испред задруге се нико не задржава, не пије на клупи него купи шта му треба па за послом“, каже она и закључује:

„То је мој живот, после свега. Ни ја нисам као што сам пре била, не пијем, не лудирам се, немам више ни с ким, а није ми до тога. Не планирам ни да се удајем, доста је било“, одлучна је Јока, која повремено сретне некога од својих бивших, али су то шкрте приче, уздржане речи, без емоција, тек толико да покажу како се нису заборавили и да су се њихови животни путеви једном укрстили, а после заувек разишли.

Радиосарајево.ба

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*