Бакир добио подршку за ревизију пресуде против Србије

На саветовању у сарајевској Већници бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић добио је општу подршку Бошњака за подношење захтева за ревизију пресуде по тужби против Србије за геноцид, јављају локални медији.

0

Изетбеговић је рекао новинарима да ће покретање ревизије пресуде изазвати кризу у односима у БиХ као и између БиХ и Србије, али не онакву каквом се прeтило претходних дана, наводи портал Кликс.

Изетбеговић је истакао како је одлука о покретању ревизије донесена консензусом више од 50 људи који су присуствовали саветовању у сарајевској Већници.

„Једно од питања које се појавило у јавности је да ли ће ревизија изазвати кризу у БиХ, ка и у односима БиХ и Србије. Биће кризе али не онакве каквом се претило, јер тешке кризе се дешавају када се људима одузимају права. Овај захтев не одузима ничије право. Ово право неоспорно припада жртвама. Сви они који трагају за истином и правдом исто би поступали да су на нашем месту“, рекао је Изетбеговић.

Истакао је како ревизија пресуде и трагање за истином и правдом доноси ризик, али да би одустајањем од тога и трговањем људском патњом и геноцидом зарад политичке стабилности, нанело катастрофалну штету достојанству жртава.

„Бошњаци су вековима живели и живеће са својим суграђанима, али само на истини, као на чврстом темељу, се може градити живот за добробит свих народа“, додао је Изетбеговић.

О наводима да Сакиб Софтић нема мандат агента и да он не може покренути процес ревизије у име БиХ, Изетбеговић је рекао да је Председништво БиХ својом одлуком од 4. октобра 2002. године овластило Софтића, и да ће они који тврде другачије морати то доказати правним аргументима.

„Софтић је интензивно радио годину дана са тимом и правним стручњацима. Апликацију за ревизију сачинили су врхунски правни саветници којим би се све државе поносиле“, рекао је Изетбеговић.

Поручио је како ће апликација бити поднесена следеће недеље.

Што се тиче нових доказа, Изетбеговић је рекао да су они стизали сукцесивно, али да су кључни докази дошли током суђења Ратку Младићу из којих је „видљиво да је више хиљада официра Војске Југославије учествовало у геноциду у БиХ као и да је Милошевићев режим логистички стајао иза геноцида“.

На састанку су присуствовали реис-ул-улема Хусеин Кавазовић, бивши члан Председништва БиХ Бериз Белкић, врх СДП-а БиХ предвођен председником странке, бивши члан Председништва БиХ Ејуп Ганић, председник СББ-а Фахрудин Радончић, председавајући Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић.

Скупу су присуствовали и председник Странке за БиХ Амер Јерлагић, председник БПС-а и генерал Сефер Халиловић, председник ДФ-а Жељко Комшић, као и Изетбеговић који је покровитељ саветовања.

На скупу који је одржан иза затворених врата, присутни су једногласно усвојили закључке од којих је кључни да се подржава став агента Сакиба Софтића да су се стекли услови за подношење апликације.

Поставља се питање да ли Изетбеговић може да покрене ревизију будући да преостала два члана тог тела, српски Младен Иванић и хрватски Драган Човић, ту одлуку нису подржали.

Изетбеговић је са својим сарадницима овакву одлуку донео пре претходног разматрања тог питања на седници Председништва.

Иванић је раније упозорио да ће то бити кршење Устава БиХ, те да Изетбеговић није држава.

Изетбеговић тврди да професор Сакиб Софтић има његову безрезервну подршку да поднесе ревизију за пресуду у Хагу.

Дневни Аваз, Кликс, РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*