Бакир: Поново би покренуо ревизију тужбе против Србије, јер ни Срби не би одустали од Јасеновца

О ревизији пресуде пред Међународним судом правде која је подигла велику прашину на локалној, али и регионалној политичкој сцени, бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је у Прессингу рекао да би поново ушао у исти поступак и да не би одустао.

0

„Апсолутно. Ово су мале штете које ће бити саниране, било је мало љутње у међуљудским односима. Ти људи би то исто урадили да су на мом месту. Кад је у питању Јасеновац, Срби никад не би одустали. Кад је у питању Блајбург, Хрвати никад не би одустали докле год могу тражити правду. Ово није било уперено против модерне Србије. Односи се на једно време када је Милошевићев режим Србију увукао у ужасне злочине. Пресуда против тадашње Југославије уопште не оцртава до краја шта је урађено у БиХ“, казао је Изетбеговић.

На питање зашто се ревизија није припремала раније, него се чекао последњи тренутак, Изетбеговић је казао:

„Радило се озбиљно, веома озбиљно. Врло озбиљни људи су радили на томе, домаћи и међународни експертски тим. Зашто није раније? Зато што није био завршен процес у суђењу Младићу. Ту су круцијални докази за ревизију, као и у процесу Караџићу. Међународни експерти су рекли да нам не може Регистрар одлучивати о овласшћењима агента БиХ. Председник Суда се не позива до последњег момента, док ја нисам фактички увбедио суд кад сам казао да постоји „мала правда за мале народе, а велика за велике“. Онда су они рекли да смо добили писмо пре годину дана, а ја сам рекао: Па што нам нису одмах то рекли? По мени је велика политика упетљала прсте и зауставила тај процес“.

Да ли је ревизија завршен процес?

„Могуће да неки будући сазив Председништва покрене процес. Шанса за правду и истину увек постоји. Можемо се ми оббраћати УН, али ево овај пут је прошло како је прошло и видећемо након завршетка процеса Младићу хоће ли њихов став бити исти“.

Човек с Пала ми је претио снајпером

Бакир Изетбеговић каже да је имао неколико претњи смрћу од како је на позицији члана Председништва БиХ из реда бошњачког народа.

Гостујући у Прессингу, Изетбеговић је први пут конкретно говорио о овоме. Подсећамо, он је раније рекао да је имао тридесетак претњи, од којих је неколико било смрћу.

Изетбеговић није пријавио нити једну претњу – али је казао да су њему пријављене.

„Агенција ми је пријавила. Нисам ја пријавио. Ова која се бави мојом безбедносшћу. Да ми је запретио човек из Бихаћа. Да су му ушли у просторије, нашли бомбе и тако даље“, казао је Изетбеговић.

„Да ми је човек са Пала претио да ће ме упуцати снајпером, јер му је син погинуо у рату. Да су га затим легитимисали 50 метара од моје куће. Дошао с Пала. Нисам ја те људе легитимисао него они који се баве мојом безбедношћу и пријавили ми ту ствар“, казао је Изетбеговић за Н1.

Институција му је то пријавила, каже – односно Дирекција за координацију полицијских тела, где су поменули да је била 31 претња, од којих је неколико било врло озбиљно.

„Ако моја жена може страдати зато што сам ја члан Председништва, ја ћу се побринути да је заштитим“, казао је Изетбеговић.

„Нигде на свету немате случај да супруга председника није заштићена, нисам ја знао да код нас није то тако“, казао је Изетбеговић, одговарајући и на питање о афери „службени аутомобил“, након којег су и откривени ови детаљи о претњама Бакиру Изетбеговићу.

О одвајању Републике Српске

Бакир Изетбеговић оценио је да би већ и сам покушај одвајања Републике Српске од БиХ водио у сукоб с несагледивим последицама по Балкан.

Он је додао да је то „црвена црта“ коју председник РС Милорад Додик никако не би требало да пређе.

Изетбеговић је рекао да су „сукоби неизбежни“ ако неко покуша да из БИХ издвоји места какво је Сребреница.

„Полако ће кренути инциденти и то је неумитно, а након тога и тешки сукоби који ће увући Балкан у крваво коло“, рекао је Изетбеговић о томе шта би мого да се деси.

Изетбеговић је рекао да је зато „преко заједничких пријатеља“ балканских државника – председника Турске и Русије, Реџепа Тајипа Ердогана и Владимира Путина, тражио да кажу Додику да се не упушта у авантуру којом би прешао „црвену црту“.

Одговарајући на питање о односу Хрватске према БиХ, Изетбеговић је рекао да председница Колинда Грабар-Китаровић преувеличава опасност од повратника из ратова у Сирији и Ираку.

С друге стране, Изетбеговић је проценио да постоји притисак Хрватске за афирмисање концепта „Херцег-Босне“ што је протумачио као покушај да се неостварени ратни циљ спроведе политичким средствима.

Хрватска као и Србија, рекао је Изетбеговић, испробавају колико далеко могу ићи у односу према БиХ и тиме показују непоштовање према њој.

„Ваља нам се борити за заустављање тих и таквих тенденција и апетита. То су процеси“, казао је Изетбеговић.

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине је рекао да не очекује да ће међународна заједница ускоро покренути иницијативу за измену Дејтонског споразума иако сматра да је он терет који изазива кризе.

„Кроз те кризе ми ћемо сазрети и за једно пет до десет година направити нормалну државу“, проценио је Изетбеговић.

(Н1, Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*