Балканска посла: Плитвицама због дивље градње и штрокавости прети избацивање са листе УНЕСКО!

Хрватски Национални парк „Плитвичка језера“ све је ближе томе да изгуби статус светске баштине Унеска, пошто се дозвољава дивља градња унутар парка, пише хрватски портал „Индекс“. Велики проблем представља и велики број људи који оставља отпатке за собом.

0

Директор парка „Плитвичка језера“ Анђелко Новосел напомиње да није стављен мораторијум и да је цело лето настављена градња унутар подручја парка.

Како истиче Индекс, управо је мораторијум на градњу био један од четири захтева Унеска, ако Хрватска жели да Национални парк „Плитвичка језера“ остане на попису светске природне баштине, на којем се налази од 1979. године.

„У Унесковом пакету мера од Хрватске траже да стави мораторијум на градњу, да се јавна установа укључи у поступак издавања грађевинских дозвола за објекте на подручју парка, да се изради стратешка процена утицаја на животну средину за важећи просторни план и да Република Хрватска затражи од Центра за светску баштину спровођење реактивног мониторинга над светском баштином“, навео је Новосел.

Уместо тога, наставља се урушавање Плитвица што због прекомерног броја људи који их посећују, што због градње унутар граница парка.

Новосел истиче да Плитивице годишње посети милион и по људи што представља велики притисак за парк.

Напомиње и да је потребна израда новог акционог плана за управљање посетама, пошто се постојећем не налазе угоститељски објекти односно хотели који су у власништву парка. С њима се није управљало стратешки, додаје Новосел.

У тексту Индекса истиче се да је загађење Плитвичких језера видљиво на сваком кораку.

Репортер Индекса преноси да је приликом обиласка парка видео Немца који је уринирао директно у језеро и да је у близини сваке клупице наишао на гомилу одбаченог смећа ван канти за отпад.

„Марамице, кесе и отпаци од хране као што су коре од банане и поморанџи били расути широм парка“, тврди се у тексту тог портала.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*