Bank of America: Стиже криза слична оној из 1998, други тврде – пре ће личити на кризу из 2008.

0

НЕМАЧКА  канцеларка Ангела Меркел упозорила је америчког председника Доналда Трампа на опасност од „трговинског рата“ уколико САД конкретизују претње о увођењу таксе на увоз страних аутомобила.

САД су већ изазвале „трговински спор“ после увођења таксе на увоз челика и алумунијума али би могле да „изазову прави трговински“ с порезом на увоз аутомобила, рекла је немачка канцеларка у говору у парламенту.

Европска унија је увела контрацаринецарине од 25 одсто на низ америчких производа од путера од кикирикија, до бурбона, фармерки и мотоцикала, као одговор на то што су САД увеле таксе од 25 одсто на челик и 10 одсто на алуминијум из ЕУ.

Не само због овога, аналитичари Bank of America упозорили су да је могуће да дође до нове глобалне кризе попут оне која је тресла свет 1997-ме и 1998-ме, а тада су се прво заљуљале берзе и тржишта у Азији, док је Русија прогласила дефолт.

Водећи инвестициони аналитичар банке Мајкл Хартнет објаснио је:

„Стабилни раст у Сједињеним Државама, изравнавање кривуље доходности и сужавање тржишта земаља у развоју – све то личи на догађаје од пре 20 година“.

Протеклих месеци већ су се појављивале прогнозе да нова светска економска криза може избити већ 2019-те.

Професор москвоске Високе школе економије Олег Вијугин сматра да кризу могу изазвати трговински ратови који се воде и раст државних дугова у САД и низу других земаља.

Сама криза ће, по његовој процени, више личити на ону из 2008-ме:

„Разлика ће постојати. Да би се носили са кризом из 2008-ме, Американци су оборили каматне стопе, упумпавали новац у економију, дозволили повећање буџетског дефицита… Сада виеш, ако до кризе дође, неће бити сигурних лекова против ње“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*