Барселона сва у каталонским заставама: почело „загревање“ за отцепљење од Шпаније

0

СТОТИНЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА ПРОСЛАВИ ДИАДА – НАЦИОНАЛНОГ ДАНА КАТАЛОНИЈЕ

Већина учесника је у доминантно жутим мајицама на чијој предњој страни пише Ла Диада дел Сí (Дан „да“), што значи спремност да се на референдуму гласа за отцепљење од Шпаније
У БАРСЕЛОНИ се одржава Диада – Национални дан Каталоније.

Власти су му поклониле већу пажњу него икад јер се прославља само три недеље пре судбоносног за Каталонце „референдума о независности“.

На улице су изашле стотине хиљада људи са „естеладама“, незваничним заставама Каталоније које су симбол њене борбе за независност.

Већина учесника манифестације има на раменима и у рукама – такозване „плаве естеладе“ са традиционалном каталонском заставом са белом звездом у плавом троуглу.

Много је мање „црвених естелада“, Њих користе лево оријентисани каталонски националисти.

Присутни не крију да Диада ове године за њих има посебан значај јер желе да Шпанији покажу да се неће побојати да изађу на референдум и да гласају за независност.

Манифестацију је организовала Каталонска Национална асамблеја. Најавила је 450.000 учесника.

Манифестанти су алеју Гарсија и улицу Арагон које се секу под правим углом. Тако су направили огромни жути знак плус (+) који се добро види са високих зграда и из ваздуха.

Већина учесника је у доминантно жутим мајицама на чијој предњој страни пише Ла Диада дел Сí (Дан „да“), што значи спремност да се на референдуму гласа за отцепљење од Шпаније.

На овом гигантском митингу се окупљенима обратио каталонски лидер Карлес Пуџдемон који је објавио: „Референдум нико не може спречити!“.

Говорила је и градоначелница Барселоне Ада Колау.

После ње и аргентински писац нобеловац Перес Ескивел.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*