Басара: Данашња опозиција ми се чини смешном

0

„На протестима видим заметак стварања критичке јавности, која је скептична према власти и опозицији. То до сада није био случај. Мислим да су људи увидели да не могу политика и живот зависити од добрих намера и воље неког појединца, већ да морају да буде стављени под кронтролу институција“, оценио је писац Светислав Басара.

Он је за телевизију Н1 рекао да се током птотеста чује да је побеђен страх, али сматра да Александар Вучић не може ником да утера страх ако човек већ није уплашен.

„Страх се може утерати само ако је претходно у вама. Ми смо друштво огрезло у страху, отуда толико насиља“, додао је Басара. Сматра да никада није било аутентичне опозиције, која ће, како каже, променити систем.

„Систем који производи књажеве Милоше и остале књажеве, могло је успети да није Ђинђић стрељан, али виде да немају рачуна, лако је владати лаксањем народу, минимум улагања максимум профита“, навео је Басара.

Данашња опозиција му се, каже, чини смешном, јер „све скупа немају ни пет хиљада чланова“.

„Вођа опозиције нема странку мислим да је то лакрдијашки приступ. С друге стране, Вучић има добро организовану странку, а та добро организована странка служи за спрдачину опозицји. Неки медији јесу затворени и то мора да се избори. Протести иду испред РТС, Политике, гласила која су јавни сервиси. Али не могу да утичу на Пинк, Н1. Слобода се не добија, мора да се избори, и не једном за свагда већ непрестано“, истакао је Басара.

Упитан зашто увек мора да буде „вође“, Басара је рекао да су по среди нереална очекивања – да један човек реши све проблеме.

„Један човек да је Супермен не може да реши проблем неколико милиона људи, то се и данас очекује и онда се држава претвара у Завод за запошљавање, социјалну установу, бабарогу, Дизниленд, има много облика наша држава, осим оног како треба да изгледа. Треба да буде као пошта – предате писмо и они који треба, однесу га тамо где треба. Власт на свим местима тежи да загосподари свима“, додао је Басара.

Говорећи о митовима, Басара је рекао да су митови готово стопроцентно обликовали нашу свест, односно – деформисали је.

„Видовдан је настао средином 19. века, мит о Видовдану је у СПЦ унесен на самом крају 19 века. Kо је Свети Вид, постоји неки светац на Сицилији, као католички светац нема шта да тражи у православном календару. Све је везано за један датум за који нема никаквих чињеница, не зна се како је ушао у календар. Дан Kосовске битке је био празник Свети пророк Амос“, навео је Басара.

Многи који манипулишу Kосовом никада тамо нису ни били, навео је Басара и додао да тек када добију власт обиђу косовске Србе. Сматра да за Kосово нема добрих решења.

„Видите да је Kосово главни проблем. Kосовски мит је произвео ту непромишљену одлуку да уместо да се после устанака крене у стварање модерне државе, онда је на четвртини пута до стварања, држава почела да траћи своје ресурсе да освети бој који се десио пре 400 година. Народ који Kосово сматра светом земљом и држи у тако запуштеном стању, ја нисам знао шта да мислим, то је сиромаштво. Митска места у многим народима су одржавана, а то је једно запуштено било“, истакао је писац, чија ће нова књига „Атлас псеудомитологије“ бити представљена у среду, у читаоници Фонда књижевности Библиотеке града Београда.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*