БЕЧ: 100.000 људи на протесту, неће радно време од 12 сати

0

Око 100.000 људи протествовало је у Бечу због новог радног времена које аустријска влада намерава да омогући, а могло би дневно да износи и 12 сати.

Савез синдиката Аустрије (ОеГБ) успео је, и поред почетка летњег распуста у школама на истоку Аустрије, да мобилише огроман број људи који су устали против намере владе.

Председник ОеГБ Волфганг Kациан затражио је од владе да пита грађане на тему радног времена. Ради се о највећем протесту од 2003, када је такође више десетина хиљада људи демонстрирало против пензијске реформе.

Међу учесницима протеста био је градоначелник Беча Михаел Лудвиг, као и некадашњи канцелар, лидер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) Kристијан Kерн, који је протест оценио одговором грађана на политику актуелног канцелара Себастијана Kурца.

Председница Радничке коморе Рената Андерл истакла је у обраћању окупљенима да није време за продужавање, већ скраћење радног времена.

Представници синдиката најавили су да ће наставити са протестом против намере владе.

„Ако желе раднички рат, добиће га“, поручио је шеф синдиката запослених у дрвној индустрији Јозеф Мухич.

И Kацијан је најавио да ће се окупљени вероватно веома брзо поново видети.

„Ми ћемо отпор пружити сви средствима која су нам на располагању“, рекао је он.

Шеф синдиката запослених у пошти Хелмут Kестингер чак је позвао на рушење владе.

Аустријска влада намерава да омогући радно време од 12 сати, али истиче да се задржава законско осмочасовно радно време, односно радна недеља од 40 сати, али да предузећа треба да добију могућност да од запослених, ако на то добровољно пристану, у случају потребе, затраже да раде и 12 сати, уз надокнаду кроз слободан дан или новац.

танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*