Бећковић: Нико Републици Српској не може да забрани да слави Светог Стефана!

0

Академик Матија Бећковић оценио је да не постоји народ који је више везан за земљу у којој живи од српског народа у Републици Српској и да зато њу нико на може отимати, понижавати ни забранити јој да слави Светог Стефана као Дан Републике, ни остале славе које слави вековима.

– Не зна се да ли је Република Српска изабрала Светог Стефана као своју славу или је Свети Стефан изабрао Српску, те стога нико не може да суди о том избору – рекао је Бећковић, поводом оспоравања да се у Српској 25. септембра грађани на референдуму изјасне да ли подржавају да се 9. јануар, када СПЦ обиљежава Светог архиђакона Стефана, обележава као Дан Републике.

У сваком случају, како каже Бећковић, ту нико ником не може да буде судија ни претпостављени.

– То је разлог што се против референдума не изјашњавају ни они који би се радо изјашњавали – такозвана међународна заједница – рекао је Бећковић.

Он је додао да су они, који се, пак, изјашњавају против слободне воље грађана Републике Српске, попут Уставног суда БиХ, „слободни да се осрамоте“.

– Ни колонијама испод полутара нико други није одређивао када су рођене, како се зову и која им је слава. То су питања старија од нас и у њих је умешана виша сила. Већ сам рекао да се не зна да ли је Српска изабрала Светог Стефана или је Свети Стефан изабрао Републику Српску и ту нико не може бити судија – поручио је Бећковић.

 

Искра

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*