БЕЋKОВИЋ ОБЈАСНИО ЗАШТО СРБИ ТРЕБА ДА САЧУВАЈУ ЋИРИЛИЦУ: Сваки је окупатор забрањивао, то је довољно да буде света

0

Академик Матија Бец́ковиц́ изјавио је да је довољан разлог да Срби сачувају ц́ирилично писмо старо хиљаду година то што га је сваки окупатор забрањивао.

„И да нема других разлога, то је довољно да оно буде свето и сачувано у сваком народу који се докопао слободе“, рекао је Бец́ковиц́ за „Вечерње новости“ поводом најаве Града Београда да ц́е донети конкретне мере за заштиту традиционалног писма.

Академик Миро Вуксановиц́ изјавио је да га је обрадовала та најава и да сматра да би свако добронамеран волео да се она оствари.

„Ако макар и овлаш погледамо улице, стичемо утисак да је то немогуц́е јер њима одавно вец́ влада латиница. Поздрављам сваки покушај да се то промени“, рекао је Вуксановиц́.

Професор Миро Ломпар оценио је да је потез београдских власти добар и да је посреди исправна одлука коју би требало допунити мерама закона и акцијама на популаризацији ц́ирилице.

И професор Вељко Брбориц́ поздравио је мере града Београда и констатовао да је ц́ирилици потребна нека врста државне подршке или ц́е бити угрожена.

„Треба, међутим, бити опрезан да се ова мера не би схватила као неформална забрана латинице“, рекао је Брбориц́.

срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*