Бела кућа нуди Конгресу САД нове доказе да је Обамина администрација пратила Трампа

ОТКРИВЕНА ИМЕНА ЉУДИ ОД КОЈИХ ПОТИЧУ ПРВА САЗНАЊА ДА ЈЕ ПРАЋЕЊА И ПРИСЛУШКИВАЊА БИЛО

0

ПРЕДСЕДНИК специјалног комитета Представничког дома Конгреса САД Девин Нуњес податке о прислушкивању Доналда Трампа добио је од двојице сарадника Беле куће – објавио је The New York Times.

Исти лист чак прецизира да су те податке шефу државе дали сарадник Савета за националну безбедност Езра Коен-Ватник и један од правних консултаната америчке администрације Мајкл Елис. Њих двојица су наводно Нуњесу открили садржај неког тајног извештаја америчких обавештајних служби.

У том документу се такође наводи да су разни страни званичници, као и цео низ америчких амбасадора, покушавали да уочи Трампове председничке инаугурације ступе у везу са њим, његовом породицом и помоћницима и саветницима.

Портпарол Беле куће, Шон Спајсер, објавио је да ће руководству Нуњесовог комитета бити предочени нови подаци који потврђују да су били прислушкивани телефони и Донлда трампа и чланова његовог изборног штаба.

Спајсер је прецизирао: Председницима комитета за обавештајне службе оба дома Конгреса САД упућено је писмо у којем се наглашава да сараници (Беле куће) задужени за националну безбедност – обављајући своје стандардне послове – „открили документе који се тичу прислушкивања садашњег шефа државе. Писмом су позвани шефови тих комитета и шефови демократа да дођу у Белу кућу и да се упознају са тим документима.

Спајсер је додатно нагласио: „Председник Трамп је и даље уверенда је његов штаб у време избора био под присмотром. Да је био нелегално праћен и ми желимо да чланови Конгреса САД то оцене и предузму кораке у складу са законом”.

Трамп је 4. марта први пут оптужио администрацију Барака Обаме да је – само неколико дана пре инаугурације – прислушкивала његову Trump Tower.

Бела кућа је већ наредни дан затражила од Конгреса САД да поведе сопствену истрагу поводом таквог прекорачења овлашћења Обамине владе.

Нуњес је 22. марта изјавио да су телефони Трампових сарадника били прислушкивани, али не намерно већ ради праћења „одређених странаца”.

ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*