Бели је опасност за Вучића, али још више за опозицију

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је због кандидатуре Љубише Прелетачевића Белог настала паника у опозицији, јер, како каже, другопласирани може да буде онај који се шали и наступа у комедији.

0

Анђелковић наводи да ово што се дешава са Белим показује да је највећи дефицит у земљи – дефицит у опозицији, која је, сматра, дезавуисана и без правог лидера.

„Питање за лидере опозиције је што нешто не мењају да буде другачије. Замислите да сте ви лидер опозиције и да човек који се шали буде изнад нас, а ви сте до јуче тврдили да ћете ући у други круг и направити блок који доноси промене“, каже он.

Анђелковић каже да је могуће да Прелетачевић Бели постигне озбиљан резултат на изборима. То је шамар свима – и опозицији и власти и земљи, то на неки начин показује да је велики део грађана незадовољан политичком кастом, сматра Анђелковић.

„Он узима опозиционе гласове, опасност за Вучића је да подигне излазност, да привуче неопредељене, да излазност буде већа од четири милиона што би могло да доведе до другог круга, али мора да подигне излазност преко 200 хиљада, неке анализе показују да узима јако пуно гласова Шешељу, угрожен је Јеремић јер се ослања на флудино бирачко тело, за разлику од Јанковића који је опредељен бирачком телу ДС“, наводи.

Анђелковић сматра да Љбишу Прелетачевића Белог, ипак, не доживљавају као јунака, али да може да се деси да у њему виде храброст да се иступи на политичку сцену. Каже да велики број људи одлази у зону политичке апатије из које може да их извуче само нешто што делује као комедија.

„Нешто што делује антисистемски, а његов радикализам није опасан, није радикализам који води у сукобе и рат и то може да буде нека врста вентила, а друго питање је како ће на то да се гледа у свету“.

Говорећи о председничким изборима Анђелковић је рекао да се пита да ли су ово избори за председника републике или председника опозиције, јер истраживања показују да нема дилеме да ће Вучић бити изабран. С друге стране, каже, имамо позиционирање у опозицији пред неке наредне праламентарне изборе.

„Ово је кампања у којој ће покушати једни други да победе, јер је мало вероватно да могу да победе Вучића, изјаве да ће бити другог круга су неутемељене, мислим да је то трка за првог у опозицији“.

На изборима постоји јасна подела на опозицију и власт, наводи он.

„Ако погледамо парламентарне изборе, владајући блок је добио 62 одсто гласова што Вучићу гарантује убедљиву победу. Потребно је да свим гласачима владајућег блока буде јасно да имају једног кандидата а то је Вучић сам против свих, а с друге стране имамо представнике опозиције“.

Анђелковић тврди да поред ове, постоји и друга линија поделе – подела међу лидерима опозиције.

„Свако прихвата ту матрицу да се представља као главни борац против Вучића, рачунајући да ће привући гласове који су незадовољни и то се све ради са циљем да би се ојачала позиција пред следеће изборе. Погледајте наступ Саше Радуловића, он се колебао шта да ради, када је видео да му одлазе гласачи и да озбиљно Јанковић може да га угрози, да га прогута, он је одлучио да сам наступи, а не да би повећао излазност да буде другог круга“.

Говорећи о онима који нису кандидати, попут Бориса Тадића, Чедомира Јовановића или Ивице Дачића, Анђелковић сматра да је њихова позиција специфична.

„Када се ради о Дачићу, евиденто је да је везао брод СПС за СНС и изазвао незадовољнство код једног дела симпатизера. СНС је подигао рејтинг, тако да СПС више није језичак на ваги… Мислим да кад би одвезао тај конопац, нашао би се у великом проблему, нашао би се на удару, тако да му је ово најбезбеднија позиција. Тадић је можда у проблему, ако би Јеремић направио странку, Тадић пада у сенку. Јанковић се ослања на ДС, а не верујем да би Шутановац уградио себе у неки пројекат Јанковића. Мислим да ће Јеремић проћи горе него што је очекивао“.

Говорећи о медијима, Анђелковић је рекао да је власт увек у доминантном положају и има бољу медијску позицију јер може да наступа и са партијског и за функционерског становишта.

„Медији значе нешто, али нису пресудни, када постоји критична маса и велика опозициона енергија, медији могу да је појачају или да је смање, али је ту кључ, није проблем озпозиције медији већ подељеност и то што грађанима не делује респектабилно…данас немамо потребну енергију за промене“

Стефан СТАНКОВИЋ, Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*