Бели: Од Савског моста ћемо направити пешачку зону

0

Суштински проблем наше политичке сцене је да нам и власт и опозиција из избора у изборе вечито нешто обећавају, а од тога ништа.

Циљ наше листе Љубиша Прелетачевић Бели – „Зашто волим Беловград“ је да на ове изборе изађемо и покушамо да направимо један велики искорак у ресетовању те политике. Да покажемо младима да није политика ово што нам пласира власт и опозиција, да нису најбитнија ствар мостови и метро, већ како се живи у Београду и да ли су нам деца гладна или болесна. Жао ми је што су људи упали у њихову шему, па одмах питају, а који је ваш програм, каже за Данас Лука Максимовић, носилац будуће листе Љубиша Прелетачевић Бели“Зашто волим Беловград“. Максимовић је, подсетимо, прошле године на председничким изборима био трећепласирани са 344.000 гласова.

*Па ипак, који је ваш програм?

– Ми желимо да променимо свест код младих и покажемо им да нешто могу да ураде и без новца, без власти и без система. Наш циљ је да их мотивишемо, јер су сви убијени у појам и упркос талентима седе код куће и ништа не раде. Пласирана им је прича, или мораш да се учланиш у Српску напредну странку, или једноставно нема посла и будућности. Е баш те младе хоћемо да покренемо и да организујемо бесплатне радионице за ИТ, за столарију, за поправљање аутомобила, за кување, глуму. Тиме ћемо да мотивишемо младе да дођу и да нешто науче, а тиме и да мотивишемо друге који имају неко знање или занат да помогну. Много смо се отуђили. Ако ми сада не узмемо ствари у своје руке, онда нема будућности.

*Али осим освешћивања, град мора да живи и да се гради?

– Ако дођемо, боже здравље, у ситуацију да можемо да добијемо власт, ангажоваћемо стручне људе који ће се бавити и тим делом посла. Ми смо неискусни, али довољно храбри и паметни да кажемо да има неко бољи од нас. Хоћемо да будемо покретачи.

*У кампањи се осим обећања деле и пакети хране и спортски реквизити деци. Да ли сте ви припремили неки шлепер?

– Љубиша Бели ме стално форсира да кренем да делим и ја неке пакете, али му ја кажем, немој да играш њихову игру, Љубишааа. Ја хоћу да делим енергију, да окупљам младе, да кренемо да чистимо крајеве, да се дружимо. Не мислим на чишћење у смислу како то раде СНС-овци, него да ангажујемо младе да једном недељно имају где да изађу из зграде, да слушају музику и да раде на солидарности, јер су људи почели да се затварају у куће.

*Једни хоће да изместе стари Савски мост и замене новим, други би да га задрже. Шта бисте ви урадили да постанете градоначелник?

– Ни једно ни друго. Од тог старог Савског моста направио бих пешачку зону.

* Чини се да данас сви кандидати за градоначелнике имају своје линије метроа, која је ваша траса?

– Нисам за изградњу метроа, јер бих тај новац радије уложио у болнице и домове за децу без родитеља. Љубиша би, ипак, да направи метро који би ишао од Младеновца до Београда.

*Kакво бисте решење понудили са Бус плусом, да ли бисте преполовили цену или потпуно укинули плаћање?

– Тај новац који би био уложен у метро могао би да се искористи за куповину нових аутобуса, а ставио бих неку баш ниску симболичну ценицу Бус плуса, тако да би свако могао да купи карту. Али, ако плаћаш мораш да добијеш и квалитет превоза, а не као сада да на линији 493 до Младеновца где људи купују карте, а стоје у аутобусима, као да су у Таџикистану. То нема смисла. Радиш 15 сати, па још стојиш са 50 људи у аутобусу. Све је овде поремећено, али исправићемо то. Нажалост још нема капацитета, да превоз буде потпуно бесплатан.

* Ако бисте постали власт шта бисте урадили са дивљом градњом. Да ли бисте све „дивље“ порушили, па и куће Томислава Николића на обали Саве?

– Ништа ја не бих рушио. Све бих то национализовао, прилагодио те куће и дао онима који у 21. веку немају где да живе. Циљ је да се све грешке претходних власти искорите за праву ствар.

*Уколико ваша листа пређе цензус, да ли би пре правили коалиције са напредњацима, или са Ђиласом и ДС. Можда вам је ближа и опција са ЂБ и Двери који су вас и звали у коалицију?

– Нема коалиције ни пре, ни после избора са било ким. То је и у нашем манифесту још из Младеновца. Они могу да се уједињују са ким хоће, а ако не могу да се договоре, нека нама предају власт. Лако ћемо је узети.

*Најавили сте за Данас необичну предизборну кампању. У чему ће се она огледати?

– Није ту ништа необично. Јер све то што звучи необично, је заправо обично али се временом изгубило. А то су манифестације и окупљања због дружења. Мој став је и да те наше предизборне акције немају никаква обележја, да се не зна ко их организује, да ту не буде покрета, већ промоције дружења.

*Да ли ћете попут напредњака и бившег градоначелника Драгана Ђиласа организовати велике предизборне скупове са пуним салама?

– Ништа нећемо радити што они раде, јер желимо да рестартујемо политику.

*На које гласаче највише рачунате?

– Рачунамо на све који су иоле свесни околности у којој живе и није битно да ли су то студенти, средњошколци, пензионери или радници. Наши гласачи су сви они који схватају нашу искреност и који имају жељу за променама.

*Kоји резултат на београдским изборима је ваш циљ?

– Ово треба да буде почетак једне приче и сам прелазак цензуса за мене ће значити победу.

* Има ли нешто добро што су напредњаци урадили у протеклом периоду?

– Ништа добро нису урадили. Иако избегавам да трошим енергију на њих, морам да признам да је Београд на води њихово најгоре дело, а на другом месту се котира београдска фонтана.

*Има ли нешто што замерате Ђиласу?

– Мени су они сви исти, али наравно морам да споменем најскупљи мост у Европи, на Адици, где је утрошен огроман новац. А деца шетају гладна Београдом.

Листа спој младих и младих духом

*Имате још неколико дана за предају листе?

– У понедељак ћемо предати изборну листу са 1.110 потписа грађана. Поред мене на листи ће се наћи и Тамара Секуловић, Kсенија Обрадовић, Зоран Лилић, али не онај Зоран. Листа је баланс између младих људи и оних младих духом

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*