Бели оснива савез покрета

Какви су даљи политички планови Јанковића, Јеремића и Прелетачевића. Бивши омбудсман има финансијске потешкоће око стварања организације

0

МАЛЕ су шансе да се више од 1,1 милион гласова, односно 31,45 одсто подршке, колико су, у збиру, у трци за председника државе освојили Саша Јанковић, Лука Максимовић и Вук Јеремић „слије“ у неки будући заједнички „изборни резервоар“. Јер, сва тројица имају различите политичке планове за будућност.

Тако Максимовић, трећепласирани на председничким изборима, иначе познатији као Љубиша Прелетачевић Бели, како сазнајемо, ускоро започиње нови политички пројекат – окупљање локалних покрета и група грађана.

„Залог“ од скоро 10 одсто подршке на биралиштима, односно око 350.000 гласова, повод су да крене у израду платформе у коју ће бити уграђена искуства и принципи на којима је његов покрет „Бели – само јако“ најпре направио изненађење у Младеновцу, а затим и на изборима за шефа државе.

Портпарол покрета Стеван Влајић каже нам да се Бели тренутно повукао из јавности, али да није ставио тачку на политички и друштвени ангажман:

– Нећемо правити политичку странку. Идеја нам је да урадимо платформу која би могла да привуче локалне покрете и организације, али да свака од њих настави самостално да делује.

Будуће политичке планове разрађује и Саша Јанковић, који је на изборима освојио друго место, односно скоро 600.000 гласова (16,36 одсто). Он је пре ускршњих празника најавио формирање покрета, којем би се прикључили организације, странке и личности које су подржале његову председничку кандидатуру. Међутим, како сазнајемо, стварање покрета не иде баш како је планирано, јер су се појавили проблеми и финансијске и кадровске природе.

Демократска странка остаје изван новог Јанковићевог пројекта, али је начелно договорен заједнички наступ на београдским и евентуалним ванредним парламентарним изборима.

ЈЕРЕМИЋ ЈОШ ВАГА

КОНАЧНУ одлуку на који начин ће наставити политички да делује, Вук Јеремић, који је освојио 5,66 одсто на председничким изборима, како сазнајемо, још није донео. Он је након затварања биралишта најавио да остаје у Србији и у политичким водама. Јеремићеву одлуку са нестрпљењем чекају и Санда Рашковић Ивић, Дијана Вукомановић и Велимир Илић, који су подржали његову председничку кандидатуру.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*