Бенедикт XVI: Неке католичке свештеничке школе отворено су подржавале хомосексуалност

0

БИВШИ папа Бенедикт XVI окривио је за скандале повезане са злостављањима у Католичкој цркви сексуалну револуцију 1960-их и општи колапс морала, преноси Ројтерс.

Након оставке на позицији папе, Бенедикт (91) је врло ретко излазио у јавност, а недавно је објавио есеј у којем је навео како су неке свештеничке школе отворено подржавале хомосексуалност и да су зато погрешно обучиле будуће свештенике.

Током његовог понтификата на површину су почели да излазе скандали повезани са сексуалним злостављањима унутар Цркве.

Због злостављања у Ирској, Чилеу, Аустралији, Француској, Сједињеним Америчким Државама, Пољској и Немачкој -Католичка црква морала је да исплати милијарде долара одштете жртвама.

Откриће да често свештеници злостављачи ниси били приведени правди и да их се само селило из жупе у жупу, док су бискупи заташкавали злостављања, глобално је потресло темеље Католичке цркве и поткопало њен ауторитет.

Бивши папа, који живи повученим животом у некадашњем самостану, написао је есеј за немачки црквени часопис.

„Желим да наведем једну или две примедбе како бих помогао у овом тешком раздобљу”, написао је.

На писање есеја „Црква и скандал сексуалног злостављања” подстакла га је конференција о сексуалним скандалима унутар Цркве, коју је недавно организовао папа Франциско.

„Међу слободама за које се борила револуција 1968. године била је и потпуна сексуална слобода, која више није признавала никакве норме”, написао је и додао како су експлицитно сексуално образовање младих и голотиња присутна у оглашавању допринели слабљењу моралних ставова.

На друштвеним мрежама убрзо су се огласили поједини теолози који су оштро критиковали такву Бенедиктову аргументацију.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*