Београд и Приштина направили споразум о телекомуникацијама. Косово добило међународни телефонски позивни број 383!

Београд и Приштина постигли су споразум о телекомуникацијама који укључује и несметан рад Телекома Србије на Косову. На основу тог договора имовина Телекома преноси се на "МТС д.о.о", ћерку фирму Телекома на Косову и Метохији, потврђено РТС-у.

0

Споразум осигурава и троцифрени позивни број за географску област Косова који ће затражити Србија, док ће позиви између места у централној Србији и оних на КиМ бити третирани као међуградски.

Директор Канцеларије за Косово и Метохији Марко Ђурић каже да је постигнут договор важан и да ће се позитивно одразити и на односе са Приштином и на односе са Европском унијом.

Гостујући у Дневнику РТС-а, навео је да је добро што Србија није прихватила постизање споразума који нису у интересу нашег народа и да је Србији у интересу да постиже споразуме који јесу.

– Овим договором о спровођењу споразума из 2013, односно 2015. о телекомуникацијама, комплетна имповина „Телекома Србије“ је сачувана, то се види у саопштењу ЕУ – додаје Ђурић.

Ђурић истиче да се сва имовина преноси на „МТС д. о. о“ на КиМ и да је званично власништво МТС Телекома Србије.

– Имовина „Телекома Србије“ је званично трајно сачувана, као и базне станице и све друго. Они су хтели да отму нашу имовину, ми то нисмо прихватили, дошли смо до нечега што подразумева, и за медије је то важно да део дигиталног спектра буде резервисан за медије. Ово је важан договор, а сигурно ће се позитивно одразити и на наше односе са Приштином, а и ЕУ – објашњава Ђурић.

Каже да ће се и у будуће сигнал „Телекома Србије“ хватати тамо где се и сада хвата, а да ће након две године бити расписан тендер за све мобилне оператере на целој територији. Додаје да фиксна телефонија важи за целу територију КиМ.

Каже да ће прелазни период трајати до расписивања тендера.

Додаје да ће се ресурси „Телекома Србије“ чврсто „задржати у нашим рукама“.

– Нико не може нешто против наше воље да уради. За наше грађане ради преко 200 људи и наставиће да ради и то нико не може да заустави. Мења се то да Приштина губи било какво право да врши правно насиље над имовином „Телекома Србије“. „Телеком Србија“ сада стиче право да званично и легално функционише на територији Србије – закључио је Ђурић.

Тахири: Косово добило међународни телефонски позивни број 383

Косовска министарка за дијалог с Београдом Едита Тахири саопштила је вечерас да је Косово добило међународни телефонски позивни број 383, јавила је приштинска телевизија КТВ.

Према речима Едите Тахири, добијање међународног позивног телефонског броја резултат је интензивних разговора између представника Косова и Србије уз посредовање Европске уније.

У саопштењу на које се позива КТВ, наводи се да је Косово добило државни међународни телефонски број 383 који ће јој доделити ИТУ (Међународна унија за телекомуникације) и оцењује да то „представља велики успех дијалога у Бриселу и изузетну добру вест за нашу државу и њене грађане“.

У оквиру постигнутог споразума, каже се у саопштењу, Србија је дужна да до 3. децембра ИТУ достави писмо у којем изражава слагање да се Косову додели међународни позивни телефонски број. Косово се обавезује да да привремену и ограничену дозволу телефонској компанији мтс.д.о, која треба да буде регистрована према законима Косова.

ИТУ ће 15. децембра доделити Косову позивни број 383, док ће се сви међународни позивни бројеви које користе фиксни и мобилни провајдери на Косову – 381,377,386 бити избаћени из употребе.

Стигла потврда и из Брисела

Европска служба за спољне послове (ЕААС) потврдила је вечерас да су представници Београда и Прштине уз посредовање ЕУ постигли договор о даљој примени Споразума о телекомуникацијама из 2013. односно 2015. године.

Договор ће, према саопштењу ЕУ, омогућити компањи МТС д.о.о, новоформираној ћерки компанији Телекома Србија пуну лиценцирану оперативност у оквиру фиксне телефоније, као и привремену дозволу за мобилну телефонију.

“Истовремено са почетком рада нове компаније, Међународна унија за телекомуникације ће Косову доделити троцифрени позивни број,“ стоји у саопштењу које је вечерас стигло из Брисела.

У Бриселу подсецају да је овај договор постигнут у оквиру Бриселског споразума 2013. године, а потврђен Акционим планом из 2015. године.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*