Београд на води је чист криминал, неко ће морати у затвор: Да ли ће ико одговарати за пљачку века!

0

Чувени београдски архитекта Бранислав Јовин каже да ће „због криминала око пројекта ‚Београд на води‘ неко морати да одговара и да иде у затвор!“

У разговору за Курир Јовин, члан Академије архитектуре Србије, који се 60 година бавио урбанизмом Београда и који је 1968. добио Октобарску награду за Савски кеј, каже да је поменути пројекат ван свих планова, те да је њиме неко продао суверенитет и територијални интегритет Србије.

Скандалозно

– По свим плановима, на подручју Савског амфитеатра је предвиђена изградња објеката од јавног значаја – музеји, позоришта, нешто доступно свим Београђанима, а не објекти за становање, јер је то сувише ексклузивно место. Тај простор се чувао јер је била у току изградња железничке станице у Прокопу, чекало се да се тамо пребаци железница и да се онда ту граде објекти јавне намене – објашњава Јовин.

То што смо бесплатно уступили на коришћење око 116 хектара у приобаљу, каже, нема нигде у свету.

– У целом свету граде се читави градови и инфраструктура од те надокнаде за грађевинско земљиште. Радио сам пројекат београдског метроа и обишао двадесетак градова у свету, и они су градили своје метрое од те надокнаде за грађевинско земљиште. Овде је обрнуто. Па то је невиђено, то је злоупотреба власти. Неко ће одговарати за то. То је распродаја, није то земљиште власништво странке, једног човека – наводи Јовин и подсећа да инвеститор може у наредних 30 година на том простору да гради шта му падне на памет, јер више не мора да тражи дозволу, а ми не можемо да се жалимо.

– Нама ће инвеститор да одређује како ће да нам изгледа приобаље. Па то нигде у свету нема. Гарантовано, тај мора да иде у затвор, тај не може да прође некажњено. И то улагање у инфраструктуру које ми плаћамо биће више од суме коју они помињу (око 790 милиона евра, прим. аут.). Цена грађевинског земљишта се одређује на основу садржаја који ће се ту градити. Кад некоме хоћете да издате локацију, обрачуна се колико треба капацитета воде, струје и осталог и из тога се добије цена квадратног метра и тражи се од инвеститора да то уплати, ту накнаду за грађевинско земљиште, како би град спремио инфраструктуру – каже Јовин.
Нарушен суверенитет

На све то, додаје, нећемо моћи да испоштујемо рокове – да се инфраструктура среди до 31. децембра 2019, па ћемо морати Арапима да плаћамо и пенале.

– Нећемо моћи да средимо инфраструктуру до краја тог рока. Па погледајте, они не могу да заврше 280 станова за две године у те две куле, а у време градоначелника Бранка Пешића у Београду се годишње градило 12.000 станова – каже Јовин и додаје:

– Што једна будала направи, то сто паметних не може да поправи. Урбанистичке грешке су углавном такве. Оне се могу поправити после 100 година или их може поправити земљотрес.

Јовин подсећа да је поред 116 хектара дато и око 70 хектара на новобеоградској страни, у Блоку 18, као и део реке Саве.

– Они су део реке Саве, испред Савског амфитеатра, исто дали у надлежност Емирата. Део реке. На том делу реке он исто може да гради шта му падне на памет. Човек има право да ту ради 30 година шта му падне на памет. Неко је продао наш суверенитет и територијални интегритет том човеку. Па где то има – пита се он.

Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда
СУСПЕНДОВАЛИ СМО ВЛАДАВИНУ ПРАВА

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић каже да је лекс специјалис о „Београду на води“ срамота за правни систем Србије.

– Преузели смо обавезу да наше законодавство усклађујемо са тим лекс специјалисом, односно пројектом „Београд на води“. Доведени смо у неприличну ситуацију. Ако њима нешто не одговара, обавезни смо да мењамо наш пропис који није у складу са лекс специјалисом. Тако је и са Законом о планирању, у који је већ уведено да онај ко нешто сагради на том делу земљишта постаје власник истог и свега што на њему изгради, што можда није јавно добро. Суспендовали смо владавину права у том делу Београда. То је велика брука – закључује Ивошевић.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*