Београд подиже споменик Ендију Ворхолу!

  0

  Београд ће бити трећи град у свету који ће имати споменик Ендију Ворхолу, најавио је данас градски менаџер Горан Весић, у Kултурном центру Београда на промоцији књиге „Дневници Ендија Ворхола“.

  Весић је додао да ће Град понудити неколико алтернативних места за споменик, а Београђани ће одлучити где ће се он налазити.

  „Надам се да ћемо на тридесет година од смрти Ворхола имати споменик њему у част у нашем главном граду“, рекао је градски мемнаџер.
  Он је приметио да је Ворхолова уметност неретко оспоравана, али је чињеница да она и данас достиже велику вредност.

  „Kултура и друштво у нашој земљи шездесетих година, када је поп-арт почео да се развија, на видан начин су се ‘американизовали’, до те мере да су називани ‘кока-кола социјализмом’. Вијетнамски и хладни рат, сексуална и кубанска револуција утицали су на нашу земљу, која је била прозор у источном свету, а Београд је и те како осећао утицај поп -арта, нарочито у књижевности, сликарству, филму. Енди Ворхол због тога има разлога и права да ‘станује’ у нашој престоници“, навео је Весић.

  Он је захвалио донатору споменика и издавачкој кући „Албион Боокс”, која, како је навео, својим радом обогаћује нашу културу и друштво.
  Председница Народне скупштине Маја Гојковић је оценила да је Ворхол умногоме утицао на нашу земљу, као и на читав свет, те да је увео ново правило да уметност треба да буде популарна.

  „Остаће запамћен као велики визионар, нарочито с реченицом да свако у свету може бити познат на петнаест минута, што се данас дешава“, истакла је Гојковић.

  О Ендију Ворхолу, сликару, режисеру, писцу и глумцу говорили су и Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке, и Момчило Рајин, ликовни и музички критичар, теоретичар, историчар, уметник, као и директор „Филмских новости” Владимир Томчић, који је донирао споменик Граду Београду.

   

   

   

  Танјуг

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *