Београд: Шире 29. новембра, руше зграде историјског значаја!

0

Према плану детаљне регулације, чак три објекта од историјског значаја морају да се сруше да би се проширио Булевар деспота Стефана.

План је изложен у згради градске управе, а предвиђено је проширење Булевара деспота Стефана, бивше Улице 29. новембра, на потезу од Улице Џорџа Вашингтона до Цетињске, пишу Вечерње новости.

Овај документ, који је предуслов за израду будућих урбанистичких планова, предвиђа уређење уског грла код Прве економске школе, ширењем постојећег коловоза и тротоара, са изградњом бициклистичке стазе.

Деоница која би требало да се уреди, према плану, дуга је нешто више од 280 метара. Тренутно, овде постоје само две саобраћајне траке и зато су гужве врло честе.

Урбанисти отварање додатног простора за аутомобиле виде у ширењу овог дела булевара, на парној страни. Да би се изградила широка саобраћајница, потребно је уклонити три постојећа објекта. Они због своје позиције тренутно ремете формиран улични низ. Реч је о зградама на броју 38, 40 и 48.

Међутим, багере можда успори историјска вредност ових предратних вила. Управо објекти на првобитној регулационој линији представљају и историјски највреднији део грађевинског фонда. На броју 38 се налази породична кућа породице Дунђерски из 1928. године, док се на броју 48 налази стамбени објекат архитекте Миливоја Смиљанића из 1923. године. Ту је и кућа народног посланика и конзула Тодора Станковића из 1922. године.

„Нико нас није обавестио о рушењу”, прича В. Н., један од станара. “Погледаћу план детаљне регулације. Можда је ово прилика да продам стан”, додаје.

Према овом урбанистичком плану, на потезу од Прве економске до „Баније“, Булевар деспота Стефана имаће четири саобраћајне траке ширине три и по метра. Обе стране булевара имаће широке тротоаре. Пешачки део биће промењив, од 2,8 до 8,5 метара са бициклистичком стазом и дрворедима.

Сви заинтересовани грађани План могу да погледају у згради градске управе. Јавни увид за нову саобраћајницу је од 15. новембра до 15. децембра.

Градске власти претходних годину дана у неколико наврата причале су о изградњи тунела од Савамале до Старог града. Аутомобили би се кретали од Улице Гаврила Принципа до Булевара деспота Стефана. Постоје две варијанте. По једној, улаз у тунел био би код градског МУП. По другој, код ресторана „Банија“.

 

 

 

Вечере новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*