BEOGRAD U CENTRU PAŽNJE: Najveći broj državnika u poslednjih 40 godina

0

Palata Srbija ugostiće veliki broj uvaženih gostiju iz zemlje i sveta, koji će između ostalog moći da uživaju u izložbi 17 velikih rimskih vojskovođa rođenih na tlu naše zemlje

U beogradskoj Palati Srbija sutra uveče će biti održana svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Biće to najveće okupljanje stranih zvaničnika u Srbiji u poslednje gotovo četiri decenije, a dolazak je najavila većina šefova država i vlada iz regiona, Evrope i sveta.

Uz druge brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života, Vučić će biti domaćin, nezvanično, za oko 5.000 ljudi.

Dolazak su potvrdili predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, sva tri člana Predsedništva BiH, predsednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Očekuje se i dolazak predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Đorđa Ivanova, a možda i premijera Zorana Zaeva.

Svečanosti će, predviđeno je, prisustvovati austrijski kancelar Kristijan Kern, šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc, premijer Mađarske Viktor Orban, potpredsednik Bugarske, predstavnik Rumunije.

Iz Brisela je stigla potvrda da će će ovoj proslavi prisustvovati komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han. Kina u Beograd šalje potpredsednika Svenarodnog kineskog kongresa što inače nije uobičajeno, a Moskva potpredsednika Dimitrija Rogozina.

Biće tu Izaslanik Angele Merkel i Frank Valter Štajnmajera Gerhard Šreder, a pod krovom Palate Srbije zajedno će se naći i visoki predstavnici dva vojna tabora – NATO i ODKB. Alijansu predstavlja Rouz Gotemiler, prvog zamenika generalnog sekretara, a ODKB Jurij Hačaturov, generalni sekretar organizacije.

U Beograd dolazi i blizak saradnik beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Prvi od gostiju iz sveta je stigao u sredu – šeik UAE Bin Zajed, a o kakvoj uticajnoj figuri u svetu se radi govori to što se on već nekoliko puta sastao sa Trampom, a sa Putinom pet-šest puta ove godine.

Očekuju se i premijer Grčke Aleksis Cipras, ministarka odbrane Italije, šefovi diploamtija mnogih zemalja. . .  komesar za proširenje Johanes Han.

Naravno, biće i veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života Srbije, a poziv je upućen i svim bivšim predsednicima Srbije – Borislavu Joviću, Milanu Milutinoviću, Vojislavu Koštunici, Borisu Tadiću…


Pozvani su i lideri opozicije od kojih su neki potvrdili da će prisustvovani.

S obzirom na značaj sutrašnji skupa kome će prisustvovati desetak šefova država i vlada, neke od zvanica će biti pojedinačno obezbeđivane, a o svima će brinuti najelitnije jedinice Vojske Srbije i MUP.

Prisustvo velikog broja zvaničnika iz regiona i sveta, po oceni analitičara i medija, govori o interesovanju za Srbiju kao stabilnog partenera u regionu i Evropi i o poštovanju koje Aleksandar Vučić, kao zagovornik te politike saradnje, uživa.

A sam premijer je nedavno rekao da očekuje da “ iz regiona da gotovo svi dođu“, jer su bili mir i stabilnost u regionu deo njegove politike , a potvrdu njihovog dolaska smatra kako je rekao „najvećim priznanjem dosada, ne za njega, već za našu zemlju“

U razgovoru sa novinarima otkrio je i da će se na ovoj svečanosti služiti samo proizvodi iz Srbije.

„Sve što je ovde napravljeno, svaki proizvod je iz Srbije. Možda nećemo imati najbolju francusku i italijansku kuhinju, ali zato pristojnu srpsku“, rekao je on.

Aleksandar Vučić je dužnost predsednika Srbije preuzeo svečanim činom polaganja zakletve u Domu Narodne skupštine 31. maja, na Ustavu Srbije i Miroslavljevom Jevanđelju.

Tada je poručio građanima Srbije da nema sumnju šta mu je činiti za Srbiju i njene građane:

„Moram da dam bukvalno sve od sebe“, rekao je.

Novog predsednika Srbije, koji je na toj funkciji zamenio nekadašnjeg stranačkog kolegu i suosnivača vodeće Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, izabrali su građani u prvom krugu predsedničkih izbora na kojima je osvojio više od 55 odsto glasova.

Od drugoplasiranog, bivšeg ombudsmana Saše Jankovića, dobio je gotovo 40 odsto glasova više.

O Vučihevoj pobedi na predsedničkim izborima izvestili su vodeći svetski mediji, ocenjujući da je reč o „najuticajnijem srpskom političaru od raspada Jugoslavije“, što je, ocenili su, garancija da će Srbija zadržati evropski kurs i intezivno raditi na uspostavljanju mira i stabilnosti i poboljšanju odnosa sa svim državama regiona.

U istom tonu bile su i čestitke koje su na adresu novog predsednika stigle od najznačajnijih evropskih i svetskih lidera i zvaničnika.
SRBIJA „ZA SVA ČULA“, ZA ZVANICE IZ CELOG SVETA

Pod „budnim okom“ Konstantina Velikog, Hostilijana i još 15 rimskih imperatora izlivenih u bronzi, u Palati Srbija na Novom Beogradu užurbano se privode kraju poslednje pripreme pred sutrašnju inauguraciju predsednika Republike.

Izložba 17 velikih rimskih vojskovođa rođenih na tlu naše zemlje, jedno je od blaga srpske kulture i istorije koje će na svečanom prijemu moći da vidi više hiljada zvanica iz celog sveta.

Tu postavku, koju, između ostalog, čine replika skulpture Adama iz Lepenskog Vira, fotografije o Topličkom ustanku, dolama i portret Ðorđa Petrovića Karađorđa i Miloša Obrenovića, maketa laboratorije Nikole Tesle na Long Ajlendu, prvi televizor prozivedenog u nekadašnjoj Jugoslaviji, poslednjih dvadesetak dana osmišljavalo je i postavljalo nešto manje od 3.000 ljudi.

Rezultat njihovog rada, odabira muzike, osvetljenja, cvetnih aranžmana…biće vidljiv za nešto više od 24 sata, kada prve delegacije budu zakoračile u centralni hol Palate Srbija.

Danas, kada su novinarske ekipe imale priliku da ih generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, provede kroz šest tematski koncipiranih prostorija, radnici su još razvlačili kablove za ozvučenje i osvetljenje, ugostitelji slagali čaše, tonci isprobavali zvuk, a zaposleni “Beograd puta”, ispred zgrade, asfaltirali oštećeni kolovoz.

Kako je istakao Selaković, cilj je da gosti svečane ceremonije osete Srbiju svim čulima.

Zapadni foaje, rezervisan je za ostatke kultura koje su živele na teritoriji Srbije, biste rimskih imperatora, dvokolicu iz tog perioda, kao i zlatne vojničke šlemove, eksponate Narodnog muzeja.

Posetioci će, zatim, imati priliku da posete i salone nazvane po republikama nekadašnje SFRJ, a u kojima će biti predstavljene lepote, običaji i hrana svih delova Srbije, od severne do južne, od istočne do zapadne.

Dok slušaju frulaše u salonu gde će biti predstavljena centralna i zapadna Srbija, ili tamburaše u onom rezervisanom za Vojvodinu, zvanice će moći da probaju i mantije, sudžuk, sjenički sir, štrudle i knedle, pirotsku peglanu kobasicu, pirotski kačkavalj…

“Više od 100 srpskih vinara se prijavilo da pokloni svoja vina, od kojih će, zbog prostora, samo 57 moći da prikaže svoje proizvode”, rekao je Selaković i dodao da će biti nekoliko pivara, destilerija…

I dok Selaković objašnjava da će gosti, koji budu videli prsten kneza Strojimira, moći da shvate da je Srbija još u devetom veku posedovala državnu administraciju i tako komunicirala sa drugim državama, u centralnom holu mogu svako ima svoj zadatak – radnici zaduženi za zvuk pitaju se da li je potrebno “da istovare još dva mikrofona” i “kako kablom da priđu stepeništu”.

S druge strane, za svečani dodir zadužene su Zorica i Rada koje prostorije ukrašavaju cvetnim aranžmanima a, kako su objasnile reporteru Tanjuga, oko 700 do 800 ljiljana, ruža, irisa i eustoma biće raspoređeni u bojama srpske zastave, u kombinacijama belo-plavo i belo-crveno.

Obilazak i upoznavanje sa srpskom kulturnom i istorijskom baštinom gosti predsednika Republike završiće u salonu Beograd, gde se, kako je rekao Selaković, spajaju prošlost i budućnost.

Naime, ispod foto zida, na kojem je prikazan Kalemegdan, nalazi se građanski salon iz 19. veka, sa eksponatima iz dvora Obrenovića, čaša od venecijanskog stakla, kaminski sat…

S druge strane, ispod fotografije projekta Beograda na vodi, nalazi se maketa tog projekta, kao i nekoliko televizora na kojima će da se smenjuju slike razvojnih projekata srpske prestonice.

Priču o Srbiji, u foajeu paralelnom onom koji prikazuje rimske imperatore, nalazi se deo koji su opremili Muzej nauke i tehnike i Muzej Nikole Tesle.

Radni model Teslinog transformatora sa izlaznim naponom od dva miliona volti, biće samo jedan od eksponata kojim će organizatori svečanosti pokušati da prikažu Srbiju od A do Š.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*