Београђани пружили подршку радницима „Фијата“, „Гоше“ и „Горења“

0

Стотинак људи окупило се око 18 сати на Тргу републике како би пружили подршку радницима фабрика „Фијат“, „Гоша“, „Горење“ и малинарима.
Окупљени су развукли транспаренте на платоу испред споменика кнезу Михаилу на којима је писало „Фабрике радницима“, „Нећемо да будемо јефтина радна снага“, „Солидарност је наша снага“, „Сви у штрајк“, „Инвеститори су робовласници“…

Акцији подршке присуствовао је и политичар Борислав Стефановић, председник партије Левица Србије. Он је јуче у емисији на телевизији Н1 оценио „да Влада мора да седне са штрајкачима и усагласи заједнички наступ и заједнички наступ према Фијату, да Фијату каже да морају да поштују законе Србије и крену у преговоре са својим радницима“.

Akciju podržao i Borislav Stefanović
Организатори су се обратили окупљенима, поручивши да је „управа сваке фирме дужна да покрене разговоре са својим радницима, што управа „Фијата“ не ради“.

– Не желимо нове стране инвеститоре који ће глобити ову земљу док не остане ништа. Држава не ради у интересу радника. Само ако се покренемо можемо да променимо нешто – рекла је једна од организаторки.

Скупу се обратила и суграђанка која истиче да треба подстицати домаћу производњу.

– Потребно је спојити два слоја – радничку класу и пољопривреднике. Треба се радити на подизању радничке свести – рекла је она.

Окупљени су певали песме из периода комунистичких радничких и социјалних борби као што су „Падај сило и неправдо“ и „Интернационала“.

Okupljeni šetali Knez Mihailovom ulicom
Око 19 сати окупљени су кренули у шетњу са Трга републике Кнез Михаиловом улицом до Калемегдана, где су се разишли.

За најугроженије раднике организовано је и прикупљање новчаних средстава која ће, према речима организатора, ићи радницима Гоше.

Подсетимо, радници у ваљевској фабрици расхладних уређаја „Горење“ у петак су покренули генерални штрајк, јер нису успели да се договоре са руководством око повећања плата. У току је и штрајк радника крагујевачке фабрике „Фијат крајслер аутомобили Србија“, који траже веће плате и боље услове рада. Радници фабрике шинских возила „Гоша“ из Смедеревске Паланке штрајкују већ три и по месеца због неисплаћених зарада.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*