Београђани у страху од агресивних миграната!

0

Нису нам сметале проститутке у парку код Економског факултета, ни прва група миграната пре две године, али сада се плашимо да прођемо близу “Авган парка” како су га новајлије назвале.

Овако своју исповест почињу станари Kарађорђеве, али и околних улица који признају да стрепе за своју и безбедност своје деце.

– Није нам сметало то што је парк код факултета био чувен као “Пицин парк”. Навикли смо на проститутке које су ту радиле, чак су више пута одбраниле станаре када су их нападали лопови и разни манијаци, па су нам временом и прирасле срцу. Није нам сметала ни прва група миграната, људи из Сирије са тешким причама. Разумели смо. Али, тренутна ситуација у “Авган парку”, како су га сами крстили, просто је неподношљива – тврде станари који се сваке вечери у 18 часова окупљају на протестима.

Брука и срамота у Kаменичкој улици
Брука и срамота у Kаменичкој улици

Инциденти, кажу, скоро су свакодневни.

– Петнестогодишњак је почетком августа ишаран скалпелом по леђима, комшиница је погођена каменом у главу док је шетала пса, мене су испред трафике срушили. Насрћу, отимају новац и мобилне телефоне, сликају нас. Већина њих носи ножеве, а нико им ништа не може. Увече дежурам како би ми унука ушла безбедно у зграду, поготову од како је комшија нападнут на паркингу. Хоће ли на крају да нам уведу полицијски час? Ми ово нећемо да трпимо јер се осећамо као мањина у сопственој држави, граду и улици – прича једна од незадовољних станарки.

У насељу се налазе две средње и основна школа, вртић и факултети.

– Сада у парку нема ниједног Сиријца. Ово су економски мигранти, пуни су новца. Испред поште видимо колике своте подижу са банкомата. Хране се по ресторанима, а конзумирају и алкохол. Играју се фенси телефонима, а хуманитарну помоћ баце или препродају у Kаменичкој улици – описује Душан, један од станара околних зграда.

Једном се десило да је на седмом спрату зграде, испред стана, затекао групу младића.

– Током целе ноћи слушамо галаму на арапском и персијском језику. Забављају се, једу, уринирају и спавају на истом месту. А онда нас ујутру дочекају фекалије испред улаза у зграду, прљавштина и смрад – закључује Душан.

Протест станара сваког дана у 18 часова
Протест станара сваког дана у 18 часова

ДОДАТНИ ПОЛИЦАЈЦИ ОKО ШKОЛЕ

Станари из Kарађорђеве посебно се плаше за основце који иду у суседну ОШ “Исидора Секулић”.

– Наша школа опремљена је камерама и магнетним бравама, имамо школског полицајца и обезбеђење које плаћају родитељи деце – тврди директорка Виолета Вукићевић, уз напомену да је ипак потребно додатно обезбедити део око школе и суседне улице.

Мигранти постају све агресивнији
Мигранти постају све агресивнији

МУП: ДОБИЛИ СМО БРОЈНЕ ПРИЈАВЕ

У МУП-у потврђују да постоји проблем.

– Добили смо бројне пријаве грађана због ремећења јавног реда и мира у парковима недалеко од аутобуске станице. У сарадњи са градом Београдом и другим надлежним државним институцијама радимо на проналажењу решења, водећи рачуна о грађанима који ту живе, али и о хуманом односу према мигрантима – кажу у МУП-у.

ЂУРОВИЋ: ДРЖАВА ЈОШ НЕМА РЕШЕЊЕ

– У потпуности разумем станаре у Kарађорђевој. Нису пријатне сцене када мигранти врше нужду по хаусторима, али држава још увек нема решење за оволики број придошлица. Недавни инциденти резултат су фрустрације и немоћи оних који су враћени са мађарске и хрватске границе – каже директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, Радош Ђуровић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*