БЕРЛИН: Србију чекају тешке и болне одлуке

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да Србија игра кључну улогу што се тиче Косова и Босне и Херцеговине. Европски пут је од виталног значаја за нас и мораћемо да доносимо бројне тешке и болне одлуке ако желимо чланство у ЕУ, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је истакла да је Западни Балкан високо на дневном реду бугарског председавања ЕУ, те да је тема данашњег састанка сарадња Немачке и Србије, али и односи у региону.

Истакла је да је о значају Западног Балкана у Берлину говорио и председник ЕК Жан-Клод Јункер, који је био гост затворене седнице савезне владе.

„Федерика Могерини, висока представница ЕУ, води веома важне разговоре, где Србија игра кљ улогу што се тиче Косова али и БиХ, и веома је важно да имамо блиску сарадњу“, рекла је Меркел.

Додала је да се то увек повезује са разговорима о курсу реформи које Србија храбро спроводи, те да је то комплимент председници владе.

„Радујем се данашњем састанку. Желимо да допринесемо да пронађемо решење, без обзира што то може бити тешко“, рекла је Меркел.

Вучић је, пред почетак сусрета са канцеларком, рекао да је Немачка за Србију најважнији партнер, а да ће наша земља дати све под себе да се избегну било какви сукоби на Балкану.

Вучић је нагласио да је Србија посвећена миру и стабилности и да би било какав сукоб на Балкану вратио наше земље и народе 100 година уназад.

„Даћемо све од себе да се тензије и било каква дестабилизација избегну по сваку цену“, поручио је Вучић.

Истакао је да је за нас важно да чујемо ставове Меркелове.

„Европски пут је од виталног значаја за нас и мораћемо да доносимо бројне тешке и болне одлуке ако желимо чланство у ЕУ. Да ли ће то бити 2025. или у неко друго време зависи највише од нас и спровођења реформи, али и од других ставри у региону.

Председник Србије је упутио велику захвалност Меркеловој на заинтересованости и личној огромној пажњи коју поклања Србији и региону, уз оцену да је Немачка за Србију најважнији партнер.

У заједничком обраћању медијима са немачком канцеларком он је рекао да бисмо, да тога није било, имали много више криза него што их је било у претходном периоду.

„У билатрелним односима направили смо крупне помаке напред“, рекао је Вучић и навео да је прошле године трговинска размена две земље достигла 4 милијарде и 343 милиона евра, да је увећана у прва два месеца ове године за 12,6 одсто.

Како каже, може се очекивати да до краја 2018. године достигне и читавих пет милијарди евра.

„Немачка је за Србију најважнији партнер и најзначајнија земља у ЕУ“, констатовао је Вучић.

Вучић је приметио да лоше вести у Србији, каои у великом броју других земаља, доминирају иако су јуче, на пример, у Србији постављена два камена-темељца за две нове немачке фабрике.

„Доминирају те лошије вести о недовољној стабилности. Верујем да ћемо уз немачку и европску помоћ моћи све то да превазиђемо и грађанима гарантујемо сигурну будућност“, рекао Вучић,

Меркел и Вучић ће након обраћања медијима имати радни ручак, а како је раније саопштио кабинет немачке канцеларке посебно ће се разговарати о билатералним односима, као и реагионалним питањима, али и европско-политичким темама.

Ово је 12 сусрет Вучића и Меркелове, а други за последњих месец и по дана.

РТС, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*