БЕРНС: Никада се неће сазнати судбина отетих српских новинара на Космету

0

Некадашњи шеф америчке дипломатске посматрачке мисије на Косову, Шон Бернс, рекао је да су два српска новинара Ранко Перенић и Ђуро Славуј нестали у рејону команде Фатмира Љимаја и Рамуша Харадинаја 1998. године.

Бернс је за „Досије“ Удружења новинара Србије /УНС/ рекао да му се чини да је љета 1998. године у регији, у којој су киднаповани српски новинари, највише утицаја имао Фатмир Љимај, али и да су до те локације долазиле су и јединице под контролом Рамуша Харадинаја, чија су доминантна зона утицаја били Пећ, Дечани и Јуник.

Он је додао да се, након октобарског договора 1998. године, два пута мјесечно састајао са вишим лидерима ОВК и покретао ову тему, нарочито у разговору са Јакубом Краснићијем, Рам Бујом и Сокољом Башотом али да конкретних одговора није било.

На питања о околностима под којима је сазнао да је екипа Радио Приштине нестала 21. августа 1998. обављајући радни задатак, бивши амерички дипломата је испричао да се једном приликом косовски Албанац, који је имао неке везе са људима из такозване ОВК, понудио да га одведу до локалних лидера „ОВК“ да са њима разговара али су и ти састанци били без резултата.

Истичући да све породице, без обзира на етничку припадност, заслужују да се сазна истина, Бернс, ипак, није оптимиста да ће породице отетих новинара икада сазнати шта се тачно догодило.

 

 

 Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*