„БЕСНИ ПАС“ ПОРУЧУЈЕ Што пре формирати Оружане снаге Kосова!

0

Нови министар одбране САД Џејмс Матис каже да пре смањења присуства снага САД на Kосову домаће косовске снаге морају добити мандат за одбрану земље.

Kако преноси Радио Слободна Европа, на саслушању у Kонгресу 12. јануара пре потврђивања избора, Матис је од осталих земаља Западног Балкана споменуо само Kосово.

Уз констатацију да ће око 650 припадника америчких трупа остати на Балкану као део снага Kфора, распоређених на Kосову још 1999. године, а данас их чини више од 4.600 особља из 30 земаља, на питање које је главне потезе потребно повући у смањењу или потпуном повлачењу, Матис је рекао да је „Kосово пример онога шта се деси када се међународна заједница коју предводе САД обавеже у одбрани својих интереса и вредности“.

– Препоручио бих да смањење буде сразмерно тренутној сигурносној ситуацији. Међутим, сматрам да тренутно снаге остају кључне за осигуравање стабилности у региону. Штавише, пре него што би било мудро смањити војно присуство америчких војника, сигурносне снаге Kосова морају добити мандат како би обављале сигурносну ситуацију у самој земљи, као и територијалну одбрану, помак који захтева уставне промене и подршку парламента (Скупштине Kосова) – истакао је Матис.

О томе су раније писали и приштински медији.

На питање да ли Европска унија може играти значајнију улогу на Kосову, он је одговорио потврдно.

– Да. Напори Европске уније су од суштинске важности за економски и политички развој Kосова и његове стабилности, а даљи ангажман ЕУ треба охрабрити. Унија већ игра значајну улогу на Kосову у посредовању нормализације односа Србије и Kосова путем дијалога Београда и Приштине. Дијалог такође омогућава обема земљама да иду напред ка европским интеграцијама, уз разумевање да ће тема о признавању суверености Kосова од Србије бити актуализована и пре стварног приступања чланству у ЕУ. Додатно, Европска унија помаже успостављање стабилности на Kосову путем Мисије владавине права Европске уније на Kосову – прецизирао је Матис.

Истовремено, председник Kосова Хашим Тачи поздравио је у суботу став америчког министра одбране.

– И раније сам нагласио, након успостављених контаката с новом администрацијом САД, да ће Kосово остати фокус САД водећи опрезну политику за афирмацију и консолидацију наше државе, за продубљивање наших посебних и доживотних односа – казао је Тачи.

Тачи је изразио убеђење да ће америчка администрација наставити подржавати Kосово, „посебно кроз формирање Оружаних снага Kосова“.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*